Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Kürdistan'ın tüm parçalarının katılacağı ulusal bir kongre için koşulların her zamankinden daha uygun olduğunu açıkladı.  Barzani, "21. yüzyıl Kürtlerin yüzyılıdır" dedi.

Duhok'ta düzenlenen 3. Gençlik Konferansı'na bir mesaj gönderen Barzani, gençlere "Her zaman güçlü ve umutlu olun" dedi.

Barzani, mesajında "Kürdistan'ın dört parçasının katılımı ile ulusal bir kongrenin yapılmasından söz etmek için koşullar her zamankinden daha uygundur" diye belirtti.

"21. YÜZYIL KÜRTLERİN YÜZYILIDIR"

21. yüzyılın Kürt halkının yüzyılı olacağını ifade eden Barzani şöyle dedi:

"Kürtlerin büyük adımlar atacağı ve aydınlık bir yarının Kürtleri beklediğine olan umudun her zamankinden daha yüksek olduğunu size bildirmeyi bir gereklilik olarak görüyorum. 21.yüzyıl Kürtlerin yüzyılıdır. Gençlerin görevleri ağırlaşıyor ve en iyi şekilde ülkemize hizmet etmek için hazır olmanız gerekiyor."

Barzani'nin bu açıklaması PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Diyarbakır Newroz'undaki çağrının ve KCK'nin 25 Nisan'da geri çekilmeye ilişkin yaptığı tarihi açıklamanın ardından geldi.

KARAYILAN DA 'KONFERANS' İÇİN ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI YAPMIŞTI

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, 8 Mayıs'ta geri çekilmenin başlayacağını ilan ettiği açıklamasında, "Ortadoğu'da ve ülkemizde önemli tarihsel gelişmelerin yaşandığı bu süreçte tüm parçalar arasında milli dayanışma ve barış için ulusal bir platform oluşturmaya, Hewlêr'de 'Birlik, Dayanışma ve Barış Konferansı'nı örgütlemeye ve katılmaya çağırıyoruz" demişti.

BAYIK: BARZANİ'DEN ADIM BEKLİYORUZ

Beş gün öncesinde ise, yani 20 Nisan'da KCK Yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık, "Sivil" adlı dergide yayınlanan mülakatında Kürt hükümeti ve Barzani'dan ulusal kongre için adım atmasını istemişti.

Bayık şöyle demişti:

"Kuzey Kürdistan'daki gelişmeler Güney üzerinde büyük etki yaratacak. Biz sayın Mesut Barzani'den, önderliğimiz (Öcalan) tarafından başlatılan bu sürece daha fazla destek vermesini istiyoruz. (Bu desteğin) sadece basın açıklamaları ile sınırlı kalmaması, kendilerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Biz bunu herkesten bekliyoruz ama gözler daha çok Sayın Mesut Barzani üzerindedir.  Sayın Barzani'nin ulusal kongrenin gerçekleşmesi için gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Eğer bu adımlar atılırsa, Kuzey Kürdistan da bundan fayda görecek." (ANF)