Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin danışmanlarından Hoşyar Zebari, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un “referandumu erteleyin” talebine yanıt verdi.

Hoşyar Zebari, “ABD’nin erteleme taleplerine rağmen Irak Kürtleri, bağımsızlık referandumunu 25 Eylül tarihinde yapma planına sadık kalacaktır” dedi.

ABD'nin referandumun ertelenmesini daha uygun görmesine ilişkin Barzani'nin ise "Referandumun ertelenmesi halinde, Kürdistan halkının geleceği ve kaderinin belirlenmesi için ne gibi bir alternatif ve garanti var?" dediği belirtildi.

Açıklamada ayrıca Barzani'nin 'Irak ile birlikte yaşam amacıyla çeşitli süreçlerde verdiği mücadele hedefine ulaşmadığı için IKBY'nin, kendi başının çaresine bakma kararı aldığını' söylediği kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Haziran ayında yaptığı açıklamada da referandumun, ‘IŞİD’in bertaraf edilmesi gibi, daha acil konuları dikkatlerden kaçıracağını’ belirtmişti.

GORAN: REFERANDUM ERTELENSİN

Rudaw’ın aktardığına göre, Değişim Hareketi (Goran), 25 Eylül’de yapılması kararlaştırılan bağımszılık referandumunun “daha uygun şartların sağlandığı bir döneme” ertelenmesini istedi.

Açıklamada, “Goran Hareketi, Kürdistan Bölgesi'ndeki sorunların çözülmesi için siyasi taraflar arasında diyaloğun yapılmasını uygun bir seçenek olarak görüyor.Referandum, bağımsızlık için bir vesiledir. Bu mesele daha uygun şartların sağlandığı bir döneme ertelenerek, parlamentoya sunulmalı” denildi.

Öte yandan, Kürdistan’da 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu ile ilgili görüşmeleri yürütmek amacıyla oluşturulan Bağdat heyeti, 14 Ağustos Pazartesi günü Bağdat’la temaslara başlayacak.

Söz konusu heyetin, siyasi meselelerin yanı sıra, Erbil - Bağdat arasındaki ilişkilerin geleceğini de görüşmek üzere Bağdat’a gitmesi bekleniyor.