Şırnak Uludere'ye bağlı Roboski’de 34 kişinin Türk Savaş Uçakları tarafından bombalanarak öldürülmesinin 477. Gününde bir açıklama yapan köylüler ‘Barışın yolu Roboski’den geçer’ dedi.

Bu haftaki Perşembe değerlendirmesini yöneten Hikmet Alma “68. haftamıza burada çocuklarımızın mezarı başında, adalet arayışımızı devam ettirerek giriyoruz. Geride bıraktığımız zamanın toplamına baktığımızda bir arpa boyu yol alabilmiş değiliz” dedi.

AKİL İNSANLAR GELECEK

68. Hafta Perşembe Değerlendirmesi’ni okuyan Ferhat Encü, “Barış süreci sebebi ile kurulan akil insanlar heyeti bu hafta sonu biz Roboski’li aileleri dinlemeye gelecek. Akil insanlar heyetine barış süreci için ileteceğimiz olmazsa olmaz üç şey olacak. Eğer bunlar yerine getirilirse barış sürecine desteğimizi amasız fakatsız sonuna kadar sunacağız“ dedi.

Ferhat Encü üç taleplerini şöyle sıraladı:

“Birincisi; burada yaşadığımız katliamın faillerinin açığa çıkarılması, yargılanıp cezalandırılması ve Roboski halkından devletin özür dilemesi. Biz Roboski’li aileler bir hakikatleri araştırma ve uzlaşma komisyonunun, yaşadığımız katliamın ve geçmişte yaşanan katliamların açığa çıkarılmasında büyük işlevi olduğunu düşündüğümüzden, bir an önce kurulması gerektiğini düşünüyoruz.

İkincisi; koruculuk sisteminin bir an önce lağvedilmesi istiyoruz, koruculuk sisteminin barış sürecinin mantığına ters olarak hızlandırılarak artırılması kabul edilemez buluyoruz.

Üçüncüsü; Devlet, zorla boşaltılan köylere dönüş için komik tazminatlardan vaz geçerek, yerlerinden zorla sökülüp atılanlar için mutlaka kolaylaştırıcı önlemler geliştirmeli ve köye dönebilmemizin yollarını açacak politikalar izlemelidir.”

“BÖYLE BİR BAYRAMI KUTLAMAYI KABUL ETMİYORUZ”

23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramının kutlanmaya hazırlanıldığını hatırlatan Ferhat Encü, “yapacakları bu bayrama bizim de çocuklarımızı davet ediyorlar, biz çocuklarımızın kanlı gövdelerinin hesabı sorulmamışken böyle bir bayramı kutlamayı kabul etmiyoruz” dedi. Encü, “çocuklarımızı böylesi bir bayrama göndermeyeceğimizi buradan ilan ediyoruz” dedi. (Demokrat Haber / İbrahim Yaylalı)