Barış süreci, seçimlere heba edilmemeli’ diyen Türkiye Barış Meclisi yaptığı açıklamada ‘Barış Paketi Hazırlanmalı’ ve  ‘Müzakerenin Altyapısı Oluşturulsun’ mesajı verdi.

Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“2014 Yerel seçimleri geride kaldı.  2013 yılı başında Kürt sorununda başlatılan çözüm arayışı  birçok sıkıntı, belirsizlik ve soruna rağmen bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Önümüzde iki seçim daha var. Barış süreci, seçimlere heba edilmemeli. Seçimler öncesinde, bu süreçte ortaya çıkan sorunları, belirsizlikleri ve sıkıntıları giderecek Barış Paketi hazırlanmalı. Paketin üretilmesi öncelikle iktidar partisinin olmak üzere parlamentoda bulunan partilerin görevidir. Paketin, “ben yaparım olur tarzında değil,  katılımcı ve kapsayıcı bir tarzda hazırlanması gerekir.  

Her şeyden önce, sorunun taraflarının iradesini dikkate almadan atılan adımların istenen/beklenen sonucu vermediği geçtiğimiz bir yıl içerisinde görüldü. Hatta memnuniyetsizliğin daha da güçlenmesine yol açan düzenlemeler sürecin önüne atılan büyük engellere dönüşüyor. Barış çabalarını etkisiz kılıyor.

Keyfi tavırlara dayalı görüşmeler süreci ilerletmiyor, sıkıntıları büyütüyor. İmralı’da PKK lideri Öcalan ile yapılan görüşmelerin uygun koşullarda, zamanında ve sağlıklı sürdürülmeyişi sürecin sigortasıyla oynamaktan başka bir anlama gelmemektedir. Son MİT yasasında olduğu gibi tek taraflı ve demokratik muhtevadan uzak düzenlemeler çözüm beklentilerini zayıflatıyor, barış karşıtlığını güçlendiriyor. Bu duruma bir an önce son verilmelidir.

Bir yılı aşan  süredir  “iki adım ileri bir adım geri” tarzında yürütülen barış arayışı görüşme/diyalog düzeyinden müzakere düzeyine taşınmalıdır. Bunun altyapısı Meclis kapanmadan oluşturulmalıdır. Barışı atılacak adımların başında bu geliyor. Barış ve demokratik bir gelecek için inandırıcı ve güven verici adımlar atılmalı, demokratik müzakere başlatılmalıdır.” (Demokrat Haber)