Türkiye Barış Meclisi dün (13 Mart 2013) demokratik siyaset ve seçim güvenliği konusunda Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye bir mektup gönderildi. Posta yoluyla gönderilen mektupta, HDP yönelik yoğunlaşan saldırılara ilişkin tutum almalarını istendi.

Türkiye Barış Meclisi sözcüsü Hakan Tahmaz imzasıyla gönderilen mektubun girişinde “30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri Türkiye’yi uzun bir dönem seçim atmosferi içinde yaşatacak. Hiç kuşkusuz bu süreçte demokratik siyaset ve seçim güvenliği gündemin en önemli konusu olacağına” denildi. Son günlerde, pek çok kentte, demokratik seçim ortamını zedeleyici gelişmelere tanık olunduğu hatırlatılan mektupta özellikle HDP’yi (Halkların Demokratik Partisi) hedef alan saldırıların, sadece seçim ve demokratik siyaset güvenliğini zedelemekle kalmayıp, parti binalarına ve sivillere yönelerek maddi tahribata yol açtığı vurgulandı.

Mektupta, yerel idarelerin ve mülki amirlerinin saldırganları kollayan yaklaşımının gözlemlendiği belirtildi. “Fethiye’de HDP’nin tabelasının yerel idareciler tarafında indirilmesi kabul edilemez, hoş görülemez ve izahı mümkün değildir” denerek, “siyasi partilerin çalışmasının ve seçimlerin güvenliğinin sağlanmasının öncelikle hükümetin görevleri arasında olmasının yanı sıra tüm partilerin ortak sorumluğu” olduğu hatırlatıldı.

Türkiye Barış Meclisi “planlı ve bir merkezden yönetilen saldırılar kamuoyunda ve bizde ciddi kaygı uyandırmaktadır. Çünkü bu olaylar, hem siyaset alanını tahrip etmekte, hem de ortak bir gelecek inşa etme olanaklarımızı ve umutlarımızı azaltmakta” diyerek üç parti liderine üç farklı talepte bulundu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazılan mektupta “bu saldırılara karşı daha etkin tavır almanızı; sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasını ve özellikle Fethiye’de tabelanın indirilmesine karar verenlerin görevlerinden el çektirilmesini sağlamınızı talep ediyoruz” dendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yazılan mektupta ise “HDP’ ye yapılan saldırıları açık bir ifadeyle kınamanızı, seçmenlerinizin bu türden linç girişimlerinden uzak durması için çağrı yapmanızı talep ediyoruz” ifadesi yer aldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yazılan mektupta da “sokakta siyasal çatışmanın yaygınlaştırılması arzusu karşısında göstermiş olduğunuz tutumu daha etkin göstermenizi, Türk milliyetçilerinin bu türde vakaların parçası olmaması konusunda daha fazla özen ve çaba göstermenizi talep ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Mektupların sonunda bu talepler doğrultusunda atılacak adımların seçim atmosferinin normalleşmesine önemli katkı sunacağı belirtildi. (Demokrat Haber)