İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber

Geçtiğimiz 1 Eylül dünya barış gününü de Roboski de karşılayan Barış Meclisi bu sene de 1 Eylül Dünya barış gününü Roboski de karşıladı. Barış Meclisi grubu 31 agustos ta Roboski'ye ulaştı.

Roboski'ye bir gün önce ulaşan heyet gece aileler ile biraraya geldi. Son gelismeler üzerinden birlikte süreç değerlendirilmesi yapılarak hükümetin sürece yaklaşımı ve barış mücadelesi verenlerin bu sürecteki tavrı sorgulandı.

İçerisinde akedemisyenler ve gazetecilerin de bulunduğu Heyet öncelikle aileler ile Roboski katliamı üzerine görüştü. Hükümetin katliama yaklaşımı değerlendirildi. Bunların ışığında barış sürecine yaklaşımlar değerlendirildi ve süreçte barışın imkanlarının nasıl büyütülebileceği tartışıldı.

1 Eylül dünya barış gününe aileler Barış Meclisi ve barış aktivistleri İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani'nin de katıldığı basın açıklamasıyla mezarlıkta girildi

Basın açıklamasında ilk sözü Barış Meclisi sözcüsü Hakan Takmaz aldı;

''Türkiyenin en büyük fay kırılması Roboski'de yasanmıstır. Buna rağmen, her şeye rağmen 1 yıldır ölümler yaşanmıyor. Bunun cok kıymetli oldugunu düsünüyoruz. Türkiye Barış meclisi olarak bu sürecin kalıcı olmasını istiyoruz. Roboski ile Türkiye yüzleşmediği sürece bundan çekinmeye devam ettiği sürece,Türkiyenin Kürt sorunu anaların gözyaşları dinmez hatta denilebilir ki bu anlamda çözüm de olmayacaktır. Acılarımızı unutmak değil, acılarımızla yaşamayı ama Türkiyenin barışını sorunlarımızın çözümünün yolunu bulmamız gerekiyor. Çözümün yolu basit, yeter ki yönetenler, muktedirler gercekci ve gercekleşebilir bir cozum onerileri ile toplumun onune çıksınlar.

Hükümetin bu sorunu nasıl çözeceginin gercekçi yol haritasını bekliyoruz. Tüm Türkiyenin Roboski'li annelerin acısını anlaması ve paylasması gerekir.

Türkiye Barıs Meclisi bütün Türkiye'de barışın ve çözümün gelistigi bir dönemde Roboski'li aileler ile bir araya gelmeyi düşündü. Roboski'li ailelere bizi ağrladıklarından dolayı tesekkürlerimizi sunuyoruz'' diye konuştu.

Takmaz ın ardından aileler adına söz alan Ferhat Encü söz aldı. Encü, '' Türkiye Barış Meclisi ve beraberinde gelen tüm heyete hoş geldiniz diyororuz. Biz de 87 haftadır, her gün buradan adalet taleplerimizi dile getiriyoruz ve kamuoyuyla paylaşmaya çalışıyoruz. Fakat ne yazık ki; adalet taleplerimiz bu güne kadar karşılanmadığı gibi Roboskili ailelerin üzerinde büyük baskı, tehditler ve sindirme politikaları devam etmektedir. Bizler yapılan bütün baskı ve tehditlere rağmen adalet arayışımızı devam ettireceğiz" dedi.

Orta doğu da emperyalist devletlerin yeni düzenlemelere kalkıstıgını görmekteyiz fakat ne acılara yol actıgını buradan iyi göruyoruz. Biz sömürgeci ve katliamcı zihniyete karsı her seye ragmen her zaman barıs elimizi uzatık. Eger baska Roboski'ler yasanmasın istiyorsak mutlaka onurlu barışın bu coğrafyaya gelmesi gerekir' dedi.

Roboski aileleriyle uzun zamadır beraber yaşayan barış aktivistleri adına söz alan Meral Geylani aileler ile dayanışmak için Cumhurbaşkanı'na gönderilmek üzere imza kampanyası başlattıklarını duyurdular.

1 Eylül dünya barış günü etkinliği bu acıklamayla beraber sona erdi.

DEMOKRAT HABER