“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın haklarında soruşturma başlatması nedeniyle Beyoğlu’nda bulunan İstanbul Eğitim-Sen 6 No’lu Şube’de basın toplantısı düzenledi. 

Açıklama yapan akademisyenler, dayanışma zincirinin artarak devam ettiği kaydederek, “11 Ocak’tan bu yana kamu üniversitelerinde en az 9 işten çıkarma, 5 istifa, 464 soruşturma, 27 uzaklaştırma, 153 ceza soruşturması ve 33 gözaltı vakası yaşandı. Vakıf üniversitelerinde ise en az 21 işten çıkarma, 1 zorla emeklilik ve 43 idari soruşturma gerçekleşti” dedi. Akademisyenler, “Ancak bugün yüreğimizi dağlayan ve çok daha acil olarak çözüme kavuşturulması gereken konu, ülkede barış koşullarının sağlanmasıdır. Devletin ‘temizlik’ yaptığını iddia ettiği il ve ilçelerden geriye, içinden insan kemiklerinin ve tanınamayacak haldeki yanmış bedenlerin çıkarıldığı, tüm canlıların ve tarihin tahrip edildiği harabeler kalmıştır” diye belirtti.

”GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

“Ancak Barış İçin Akademisyenler olarak can güvenliğimize ve meslek hayatımıza yönelen tüm tehditlere rağmen geri adım atmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olmanın bize yüklediği sorumluluğa yakışır şekilde hareket edeceğiz. Hem ülkede özgür bir akademinin var olması, hem de kalıcı barışın sağlanması için tüm imkanlarımızla ve var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” 

AKADEMİK NÖBETE BAŞLAYACAĞIZ”

“Önümüzdeki haftadan başlayarak Sur’da ve diğer yıkıma uğrayan bölgelerde akademik nöbette olacağız. Barış için Akademisyenler metni imzacılarının işten çıkarıldığı üniversitelerin önlerinde sokak dersleri düzenleyerek bu üniversiteleri teşhir etmeye devam edeceğiz” diyen akademisyenler barış talebini vurgulamaya devam edeceklerini söyledi.

(Kaynak: JINHA)

[Barış İçin Akademisyenler'in maruz kaldıkları baskılar hakkında detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz]