Meral Geylani / Demokrat Haber Şırnak

Barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı, Şırnak’ta 1 Eylül günü düzenlenen barış yürüyüşüne katıldığı için hakkında açılan soruşturma ile ilgili ifadeye vermeye gittiği karakolda “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla gözaltına alındı.

Sağlık kontrolü için hastaneye götürülen Yaylalı, savcılığa ifade vermeyi beklerken video konferans yoluyla mahkemeye ifade vererek, TCK'nın 318. maddesi uyarınca “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla Uludere Asliye Ceza Mahkemesi tarafından açılan davanın ilk duruşmasına girmiş oldu.

Duruşmada Yaylalı'nın Roboski köyüne yerleştiği tarih itibarı ile yaptığı vicdanı ret çalışmaları soruldu.

Vicdani Ret Derneği üyesi olduğunu ifade eden Yaylalı, günümüzde zorunlu askerliğin devam etmesinin utanç verici olduğunu belirtti.

Yaylalı savunmasında "Halkı askerlikten soğutmanın suç olduğunu düşünmüyorum.  Bugün  yaşanan savaşın  bu şekilde devam etmesi bu militarist yapının varlığından kaynaklıdır. Tüm evrensel bildirgeler, AİHM kararları bu yöndedir. Kimseye zorla askerlik yaptıramazsınız.  Ben halkı askerlikten soğutmanın bir hak olduğunu düşünüyorum. Bunu yapmaya devam edeceğim" dedi.

Uludere Asliye Ceza Hakimi,  barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı'nın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.  Yaylalı'nın 6 Ocak'ta ikinci duruşması görülecek.