Barış İçin Akademisyenler,"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için tutuklanan 4 akademisyen ilk kez hakim karşısına çıktı.

Savcı, aradan önce akademisyenlere atılı olan suçun Türk Ceza Kanunu 301. maddesi kapsamında değerlendirilebileceğini söyleyerek, Adalet Bakanlığı'ndan izin talebinde bulunarak,  4 ismin tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Ara sonrasında konuşan savcı, bu kararından vazgeçip bu süre zarfında akademisyenlerin mağdur olabileceklerini belirterek tahliyelerini talep etti.

Sanık avukatlarının konuşmalarının ardından mahkeme, Tutuklu akademisyenler Muzaffer Kaya, Esra Mungan, Meral Camcı ve Kıvanç Ersoy tahliye edildi. Dava 27 Eylül'e ertelendi.

Duruşmayı, İsveç Başkonsolosu, Almanya Büyükelçi Temsilcisi ve Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu da izledi.

Gözaltına alınan ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı hakim karşısına çıktı. Mahkeme, dört akademisyenin adli kontrol şartı olmaksızın tahliye edilmesine karar verdi.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu 4 akademisyen ve avukatları hazır bulundu. Duruşmayı CHP ve HDP milletvekillerinin yanı sıra gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile İsveç Başkonsolosu Jens Odlandeir, Almanya Büyükelçi temsilcisi Robert Dölger ve Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Petr Mares de duruşma salonunda yer aldı.