24 Haziran’da gerçekleşecek seçimlerde, HDP’nin Batman 1. sıra milletvekili adayı İdris Baluken, hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezası hakkında bir açıklama yayınladı. Tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nden gönderdiği açıklamada Baluken, “Bugüne kadar yaşanan tüm süreçlerde olduğu gibi hukuki kriterler değil, siyasi kriterler dikkate alınarak şahsımla ilgili karar alınmıştır. YSK’nın kesin aday liste ilanından hemen önce telaşla kaleme alınan bu karar, tarihe kara bir leke olarak not düşülecektir,” ifadelerini kullandı.

İdris Baluken, Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılandığı davada, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ iddiasıyla 7 yıl 6 ay; 4 kez ‘terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla 4 yıl 7 ay; 4 kez de ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etme’ iddiasından 4 yıl 7 ay hapis ceza almış, avukatlarının Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi’ne yapılan itirazını ise mahkeme değerlendirdikten sonra Baluken hakkında yerel mahkemenin verdiği karar onanmıştı.

HDP Diyarbakır milletvekili İdris Baluken’in açıklaması şu şekilde:

“Basına ve Kamuoyuna,

Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nin hakkımda almış olduğu karar, zamanlaması ve sonucu itibariyle oldukça manidar bir karardır. Bugüne kadar yaşanan tüm süreçlerde olduğu gibi hukuki kriterler değil, siyasi kriterler dikkate alınarak şahsımla ilgili karar alınmıştır.

Partim, şahsımı, onurlu ve fedakâr Batman halkının temsiliyeti ile onurlandırmasının üzerinden 24 saat geçmeden, bu hukuksuz kararın açıklanması herhangi bir izaha gerek bırakmamaktadır. YSK’nın kesin aday liste ilanından hemen önce telaşla kaleme alınan bu karar, tarihe kara bir leke olarak not düşülecektir.

Bu hukuk dışı kararla, Batman halkı başta olmak üzere bütün halkımızın özgürlük iradesinin ve partimizin demokrasi mücadelesinin hedef alındığı açıktır. Bu hukuksuzluğu ve siyasi tasfiyeyi hedefleyen karara karşı başta Batman halkı olmak üzere onurlu halkımızın gerekli cevabı 24 Haziran seçim sandıklarında en güçlü şekilde vereceğine dair kuşkum yoktur.

Halkımız şunu bilsin ki, bizim bütün çabamız baş eğmeyen bir irade, büyük bir özgüven ve moralle halkımızın yarattığı değerlere layık olma çabasıdır. Demokrasi, barış, özgürlük adına yaptığımız çalışmalar ve halkımızın onurlu duruşu, tarih ve adalet terazisinde mutlaka karşılığını bulacaktır.

Bu kapsamda, söz konusu hukuksuz süreçleri pervasızca yürütenlerin her birinin tarih ve adalet önünde, yaptıkları hukuksuzlukların hesabını vereceklerine olan inancım tamdır.

Partimizin ve halkımızın iradesini tasfiye etmeye çalışan bu anlayışa karşı demokrasi, barış, özgürlük ve halkların kardeşliğinde ısrarcı olan bütün herkesi duyarlılığa ve 24 Haziran seçimlerinde gerekli tavrı ortaya koymaya davet ediyorum.

İdris BALUKEN, HDP Diyarbakır Milletvekili – Sincan Cezaevi”