Tolga Baykal Ceylan'ın kaybedilişinin üzerinden 8 yıl geçti. Anne Kadriye Baykal Ceylan, hala oğlunun peşind. En son Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören bir kişinin Tolga Baykal Ceylan olduğu iddiaları ortaya atıldı, ancak bu doğru çıkmadı.

 

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre Kadriye Baykal Ceylan, bir ihbarla Eyüp Camisi yakınında bulunan kişinin oğlu olabileceğini söylemişti. Tedavi ve kimlik tespiti için, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne yatırılan kişiden alınan DNA örnekleriyle Kadriye Baykal Ceylan’ın DNA örneği örtüşmedi.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü Öğrencisi Tolga Baykal Ceylan'dan 8 yıldır haber alınamıyor.

 

İHD ve kayıp yakınlarının mücadelesi sonucunda, Tolga Baykal Ceylan'ın durumu hükümetin de gündemine geldi, Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir komisyon kuruldu. Dönemin Komisyon Başkanı AKP'li Zafer Üskül, Ceylan'ın kaybolmadığı sonucuna ulaştıklarını açıklamıştı.

 

Ceylan için en son İHD ve kayıp yakınları, 13 Ağustos günü İğneada'ya giderek eylem yaptı. Eylemin ardından Tolga Baykal Ceylan'ın fotoğrafının basında yer alması üzerine, İHD İstanbul Şubesi'ne telefonla, "Söz konusu kişinin Eyüp'te sokakta yaşayan kişi olabileceği" yönünde bir ihbar geldi.

 

İhbar üzerine Eyüp'e giden İHD'liler, genci Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne yatırdı. İHD Kayıplar Komisyonu, bir yandan gencin tedavisiyle ilgilenirken, diğer yandan da kimlik tespitinin yapılabilmesi için hukuki girişimlerde bulunmaya başladı.

 

İHD İstanbul Şubesi, söz konusu gencin Tolga Baykal Ceylan olup olmadığının anlaşılması için el yazısını incelemeye göndermişlerdi.

 

El yazısı testinin kesin sonuç vermemesi üzerine DNA testi yapılması kararı alındı. DNA testi için doku örnekleri alınıp söz konusu kinin Tolga olup olmadığı beklendi.

 

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne yatırılan kişiden alınan DNA örnekleriyle Kadriye Baykal Ceylan’ın DNA örneği örtüşmedi. Adli Tıp Kurumu, Kadriye Baykal Ceylan’ın hastanede yatan kişinin biyolojik annesi olamayacağını belirledi. (anf)