1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları İstanbul’da trafiğe kapanan yollar ve gözaltılarla başladı.

DİSK ve KESK kutlamalar için bu yıl Bakırköy Halk Pazarı’nı gösterdi.

Polisler 1 Mayıs alanına getirilen her pankartı tek tek fotoğrafladı. Kutlamaların yapılacağı alana yapılacak yürüyüş güzergahlarından biri İncirli Caddesi. Bazı siyasi partiler ile emek örgütleri üyeleri trafiğe de kapatılan İncirli Caddesi'nde belirlenen noktalarda erken saatlerden itibaren toplanmaya başladı.

Bayrak ve flamalarını hazırlayan gruplar zaman zaman çalınan müzikler eşliğinde horon teperek eğlendi.

Polis İncirli Caddesi üzerinde arama kontrol noktaları oluşturuldu. Emniyet güçleri, 1 Mayıs alanına getirilen her pankartı tek tek fotoğrafladı.

Bakırköy’deki kutlama alanına girişte kontrol noktasında bir arbede yaşandı. Irak Kürdistan Bölgesi bayrağı ile girmek isteyen bir kişi polis müdahalesine maruz kaldı. Polis havaya ateş ederken, bir kişi de gözaltına alındı.

GAZETECİLER DE MEYDANDA

Bakırköy'de meydana girişler devam ederken gazeteciler de tutuklu meslektaşları adına ‘Gazetecilik suç değildir’ mesajı var.

1 Mayıs meydanına, işçiler, halklar ve kadın örgütleri kortejler halinde akın ederken, pankartlarla “Hayır biz kazandık. Tanımıyoruz” mesajı verildi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, alandaki işçilere hitap etti.

Konuşmasına, 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anarak başlayan Beko, “Referandumdan evet çıkarsa ilk işlerinin kıdem tazminatına saldırmak olacağını söylemiştik. Şimdi buradan soruyorum. Herkes duysun. Kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirecek miyiz? Buradan tekrar söylüyorum. Taşeron işçiler kadro hakkını kazanana kadar mücadele edeceğiz” ifadesini kullandı.

1 Kasım 2015 seçimlerinden önce taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair sözün tutulmadığını belirten Beko, taşeron işçiler kadroya alınana dek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

“Kiralık işçi” uygulamasına tepki gösterdi. Beko, “OHAL ilan edip KHK’larla kamu emekçilerini mahkeme kararı olmadan ihraç ettiler. 85 belediyede kayyum var” dedi.

Beko'nun konuşmasının satır başları şöyle:

“Sandıklardan hayır çıktı, YSK’dan evet çıktı. Ancak siz yaptığınız bu hırsızlıkla nereye kaçarsanız kaçın sizi yakalamak boynumuzun borcu olsun.

Biz bu topraklarda 80 milyon insanın anayasasını yapmak için önümüzdeki dönemde birlikte mücadele edeceğiz. Eşitlikçi, özgürlükçü, laik, demokratik sosyal bir anayasa olması gerekir.

Aydınlık bir ülke için birer meşale yakalım. Bu topraklarda eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, kardeşlik mücadelesi verenlere, toprağa çıkanlara, 8 Mart’ı yaratan kadınlarımıza, 1516 Haziran’da büyük işçi direnişini yaratanlara, Gezi direnişindeki kahraman kardeşlerimize, 10 Ekim’de Ankara’da katledilen barış güvercinlerimize, barış elçilerimize, Deniz Gezmiş’e, Mahir Çayan’a, İbrahim Kaypakkaya’ya, Kemal Türkler’e, Türkiye işçi sınıfına selam olsun. Kahrolsun faşist diktatörlük, yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın devrim ve sosyalizm"