İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Beykoz’daki Hıdiv Kasrı’nın altındaki mahzeni ortaya çıkartmak için başlattığı kazı çalışmasından önce Koruma Bölge Kurulu’ndan izin almadığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yaptıkları incelemenin ardından çalışmaları durdurduğu ileri sürülmüştü.

Bakanlık yetkilileri, çalışmaların tarihi binanın karakterini olumsuz etkilediğini ve yapıyı statik açıdan yıpratmış olabileceğini değerlendirmişti.

BAKANLIK SAVCILIĞA KOŞTU

Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün yazışmalarına göre, kurul 3 Eylül’de İBB’ye gönderdiği yazıda, Hıdiv Kasrı’ndaki çalışmaların hemen durdurulmasını, yapılan uygulamalarla ilgili bilgi ve belgelerin kendilerine gönderilmesini talep etti.

Ancak 8 Eylül’de de çalışmaların devam ettiği tespit edildi. Kurul 10 Eylül’de, suç duyurusunda bulunulmasına ve uygulamaların onaylı projeye uygun hale getirilmesine karar verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri, dün Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, Hıdiv Kasrı’ndaki çalışmalarla ilgili suç duyurusunda bulundu. Bakanlık yetkilileri, Koruma Bölge Kurulu’nun ve uzmanların yaptıkları tespitlerin bulunduğu dosyayı da savcılığa teslim etti.

Kazı çalışmalarında çıkartılan toprak ve molozlar, Hidiv Kasrı’nın tuvalet olarak kullanılan bölümünde depolandı.

İBB BİLGİLENDİRME YAPMIŞTI

İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma ile ilgili İBB'den yapılan açıklamada Hidiv Kasrı'nın bodrum katında restorasyon projeleri hazırlık aşamasında yapılan jeoradar ölçümlerinde boş hacmin tespit edildiği bildirilmişti.

Mahzenin ortaya çıkarılması için çalışma yürütüldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 15.03.2017 tarih ve 3915 sayılı kararı gereğince varlığı bilinen Hidiv Kasrı mahzeninin açığa çıkarılması, tespitinin yapılması ve hayata kazandırılması kararı alınmıştır. Restitüsyon projesinde de gösterilen mahzen mekanının yapıya kazandırılması amacıyla, yukarıda belirtilen kurul kararı doğrultusunda bugüne kadar sadece tespit çalışmaları yapılmıştır."