AKP’li bakan Suat Kılıç’ın, kentsel dönüşüm bölgesi olan Ankara Hamamönü’nde iki tarihi evi satın aldırıp, restore ettireceğini söyleyerek devletten ödenek istediği, ancak bu parayı onarım için kullanmadığı iddia edildi. Kılıç, icraatlarını teşhir eden gazeteci Barış Yarkadaş’ı da mahkemeye verdi. 

Cumhuriyet gazetesinde yer alan bir haberde, AKP’li Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın 2009 yılında AKP Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı iken, Altındağ Belediyesi ile kişisel ilişkileri aracılığıyla Hamamönü’nde iki tarihi evin bölgede gerçekleştirilecek restorasyon ve dönüşüm çalışmaları sonrasında değerinin artacağını öğrendiği ve evleri danışmanı aracılığıyla üzerine geçirdiği iddia edildi. Daha sonra evlerin restorasyonunu yaptıracağı iddiasıyla gene danışmanı aracılığıyla Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden ödenek talep eden Kılıç, müdürlük tarafından verilen 40 bin liralık onarım yardımını ise evlerin restorasyonu için kullanmadı. 

Haberde, Kılıç’ın iki tarihi evi 2 Şubat 2009 tarihinde önce danışmanı Erbil Yiğitbaş’a aldırdığı, 29 Nisan 2009’da ise iki gayrimenkulü Altındağ Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde görevli Eski Eserleri Koruma Şube Müdürü Alpaslan Ekinci’ye vekâletname vererek Yiğitbaş’tan satın aldığı belirtiliyor. Evlerin gerçek sahibi olan Kılıç yerine yasal olmayan bir biçimde Kılıç’ın danışmanı Yiğitbaş'ın Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Komisyonu’ndan hibe talep ettiği belirtilirken, Yiğitbaş’ın 11 Mayıs 2010’da bir dilekçeyle kendisine tahsis edilen yardımı kullanmaktan vazgeçtiği öne sürüldü. Kılıç’ın söz konusu evleri 2009’da 50 bin liraya aldığı, ancak bölgede gerçekleştirilen kentsel dönüşümün ardından evlerin değerinin 500 bin liraya çıktığı söyleniyor. 

LEVENT GÖK: “SUAT KILIÇ HAKSIZ RANT SAĞLADI” 
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, bu olayın ardından Kılıç’ın siyasi nüfuzunu kullanarak haksız rant sağladığı gerekçesiyle Kılıç hakkında mecliste gensoru önergesi verdi. Ancak gensoru talebi reddedilen Gök daha sonra, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ile beraber, bu sefer Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle bakan Kılıç hakkında soru önergesi verdi. 

Kılıç’ın danışmanı Yiğitbaş’ın taşınmazların restorasyonunda kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı, TOKİ ve İl Özel İdaresi’ne herhangi bir ödenek başvurusunda bulunup bulunmadığı, Kılıçbaş’a tahsis edilmiş bir ödenek olup olmadığı, eğer varsa ödeneğin miktarının sorulduğu önergeye İçişleri Bakanlığı tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazısı üzerinden verilen yanıtta ise, Yiğitbaş’ın, evleri Kılıç’a satmasından 5 ay sonra “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Komisyonu”na ödenek istemek üzere başvurduğu kesinleşti. 

"SUAT KILIÇ İSTİFA ETMELİ" 
Kılıç’ın, danışmanı Erbil Yiğitbaş’ı kendi amaç ve emeli doğrultusunda kullandığını, evleri satın aldığı tarihten itibaren kendisini gizleyerek çeşitli ödeneklerin çıkarılmasına çalıştığını söyleyen CHP'li milletvekili Levent Gök son olarak bugün, “Evleri satın aldıktan sonra evin önceki sahibi danışmanı Yiğitbaş’ı evin sahibiymiş gibi göstermek suretiyle kurumları yanıltan ve azmettirici pozisyonunda olan Kılıç’ın artık derhal görevinden, milletvekilliğinden ve AKP’den istifası gerekir” dedi. (Haberlink.com)