Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız önceki gün yaşanan büyük elektrik kesintisiyle ilgili olarak, "Bunun sebebini net olarak bütün detaylarıyla beraber tekrar kamuoyuyla paylaşacağım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "12. Uluslararası Petrol, LPG ve Teknoloji Fuarı" nda yaptığı konuşması sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye çapındaki büyük elektrik kesintiyle ilgili teknik bilgiler veren Yıldız, "Vakayı okuyoruz hangi sebeplerle olduğu yönünü araştırıyoruz; sebebini bütün detaylarıyla kamuoyuna açıklayacağım" dedi.

Siber saldırı ihtimali sorulan Yıldız, "ihtimal haricinde değildir" diye cevap verdi. "Saat 10.36'da başlayan yapı çok kısa saniyeler içinde sistemin çöküşüne neden olmuştur" diyen Bakan Yıldız, "Sistemimize güveniyoruz, ekibimize güveniyoruz" ifadesini kullandı.

'NEREDEN KAYNAKLANDIĞINA TEŞHİS KOYDUK'

Radikal'de yer alan habere göre; "12. Uluslararası Petrol, LPG ve Teknoloji Fuarı"na katılan Bakan Yıldız, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, salı günü Türkiye çapında yaşanan elektrik kesintisine değinerek, “Türkiye'de özellikle bir önceki gün elektrik dağıtım sisteminde ve iletim sisteminde, özellikle iletim sisteminde bir çökme oldu. Bunu son derece önemli buluyoruz. Arkadaşlarımızla yaptığımız ve Slovakya seyahatini yarıda kestiğimiz, sabah 4'e kadar yaptığımız toplantılarda ve dün yaptığımız toplantılarda bir teşhis koyduk. Nereden kaynaklandı bunun teşhisini koyduk.

Yaklaşık 51 bin 700 kilometrelik iletim hattının 126 bin mw'lık trafo gücüyle beraber, 70 bin megawatlık bir üretim santralarının enterkoneksiyonunu yapıyor. Birer saniye arayla Atatürk Barajı'ndan, Çukurova bölgesinden ve Elbistan'dan çıkan hatların aştığını görüyoruz. Birer saniye arayla. Çukurova Bölgesi'nin izole bir hale gelmesiyle beraber, batıda ki İzmir Aliağa bölgesindeki santralların peş peşe çıkması böyle bir çöküşün tetiklemesine sebep oldu. Vakayı okuyoruz ama hangi sebeplerden olabileceğiyle ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Bir kısım olasılıklar var" dedi.

Bakan Yıldız, “1 dakika 60 saniye, 1 saat 3 bin 600 saniye, 1 günde 86 bin 400 saniye var. Bütün bu üç tane olumsuzluğun aynı ana rast gelebilmesinin ihtimali normalde 86 bin 400'de 1... 33 yıldır işi yalnızca iletim olan arkadaşlarımıza sorduğumuzda, böyle bir olasılığın şu ana kadar gerçekleşmediğinden bahsettiler" diye konuştu.

'TEKNİK OLARAK YADIRGANACAK BİR DURUM DEĞİL'

Taner Yıldız, 1999 depreminde elektrik iletim kanallarında fiziken bir kısım çökmeler olduğuna işaret ederek, “Bu sistem Avrupa 'nın ikinci büyük şebekesidir. Toplam 1.2 milyon kilometrelik iletim ve dağıtım hattı olan ve atmosfere açık olan bir işletmedir. Biz başında da, 'ister teknik gerekçelerle, isterse başka gerekçelerle bunu ne olursa olsun saniye saniye görüntüleme imkanımız var. Geriye dönük bütün detaylarımıza baktığımızda. Bir iletim hattının Atatürk Barajı'ndan Yeşil Hisar, onun üzerinden Konya'ya giden iletişim hattından sonra, aşan bir hattın 17 salise sonra aştığını görüyoruz. Sistem kendini korumak için gerekirse frekans seviyelerini, gerekirse gerilim dalgalanmalarını ve dolayısıyla salınımlarının her birini tek tek gözlemliyor. Bunu lokalize etmek için, belli bir bölgeye hapsetmek için sistem bu şekilde çalışıyor,  Türkiye'nin geneline yayılmasın, sirayet etmesin diye. Avrupa Birliği ülkeleriyle yaptığımız senkron çalışma tabi ki kendisini korumak için otomatik tarzda davranacak. Bu teknik olarak yadırganacak bir durum değil" dedi.

'SEBEBİNİ NET OLARAK, BÜTÜN DETAYLARIYLA KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIM'

Bakan Yıldız, grafiklerle, Aliağa Bölgesinde bir birini ardı ardına tetikleyen yapının frekans indirimiyle beraber, frekansın düşmesiyle beraber olduğunu gözlemlediklerini ifade ederek şunları kaydetti:

“Ama bunu tetikleyen sebebin ne olduğunu, müdahale mi, teknik gerekçelerle mi yoksa bir manipülasyonla mı alakalı olduğunu, şu anda nihai cümleyi kullanmıyoruz ve söylemiyoruz. Çünkü bununla alakalı da ayrı bir ekiple çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin enerji üretim sistemi Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından kabul görmüş bir sistemdir. Burada kullanılan roleler, her birisi batılı standartlarla kullanılan rolelerdir. O açıdan sistemimize güveniyoruz. Ekibimize güveniyoruz. Ama bunun sebebini net olarak bütün detaylarıyla beraber tekrar kamuoyuyla paylaşacağımı söylemem lazım"

'SANAYİCİLERİMİZİN ETKİLENDİĞİNİ BİLİYORUM'

Taner Yıldız, Saat 10.36'da başlayan yapının çok kısa saniyeler mertebesinde sistemin çökmesine sebep olduğunu ifade ederek, “Saat 14.00 itibariyle sistemin yüzde 50'si, saat 16.30 itibariyle yüzde 90'ı ve saat 20.00 itibariyle sistemin yüzde 100'ü aynı şekilde devreye alınmıştır. Bu açıdan, sanayicilerimizin, vatandaşlarımızın bundan tabi ki tesir altında kaldığını biliyorum. Bütün kurumlarımız adına da, bütün sistem adına da, arkadaşlarım adına da tekrarlanamayacağını inşallah, bu konuda ki çalışmalarımızın devam ettiğini söylemem lazım" diye konuştu.