İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'den Avrupa'ya geçmek isteyen sığınmacıların bulunduğu Pazarkule sınır kapısına kadar bütün sınır hattını kontrol ettiklerini belirtti. Soylu, "Gitmek isteyenlere engel koymuyoruz" dedi. Soylu, soru soran Tele1 muhabirine, "Kaç muhabiriniz var sizin. Bizim sınırda kaç karakolumuz var? Vilayet burada teyit edemiyor mu ? Siz kimin tarafındasınız? Hiç Türkiye'nin tarafında olduğunuz görünmüyor. Şu anda sizin yaptığınız Yunan ve Avrupa medyasının yalan ve çarpıtmasını burada ifade etmek. O zaman İçişleri Bakanı yalan söylüyor öyle mi? " diye tepki gösterdi. Soylu, gazeteciyi Türkiye aleyhine Yunanistan’a hizmet etmekle suçladı, “Sen Yunan askerleriyle beraber takip et” ifadesini kullandı.

"YUNANİSTAN BU SÜREÇTE SINIFTA KALMIŞTIR"

Edirne Valiliği önünde açıklama yapan Soylu, "Pazarkule kapısına kadar bütün sınır hattını kontrol ederek, helikopterle geldik. 4-5 bin kişi kapının açılmasını bekleyen topluluk var. Türkiye 9 yıldır dünyanın sessiz kaldığı insanı drama sahip çıktı. Zengin ülkelerin hiçbiri bu yükü taşıyamaz. Dünyada sığınmacıların en fazla bulunduğu ülke Türkiye. Geçen yıl 7 bin 300 FETÖ’cüyü seve seve aldı Yunanistan. Yunanistan bu süreçte sınıfta kalmıştır." dedi.

Daha sonra açıklamalar yapan Bakan Soylu, “Gitmek isteyen gidiyor. Geçmek isteyen rahat bir şekilde geçiyor” ifadesini kullandı. Yunanistan’ı Cenevre Sözleşmesi’ne ve İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uymamakla suçlayan Soylu, mültecilerin kabul edilmesi gerektiğini savundu. Soylu, 1000 Özel Harekat Polisi’ni sınıra getirdiklerini açıklayarak, “Yunanistan’ın mültecileri geri itmesini önlemek için Meriç sınırına 1000 Özel Harekat Polisi konuşlandıracağız” diye konuştu. Polisleri, Yunanistan’ın mültecileri ‘geri itmesini’ engellemek için görevlendirdiklerini söyleyen Soylu, “Zodyak botlarıyla beraber artık insanlara kötü muamele edenlere imkan tanınmayacak” dedi.

Bakan Soylu, Avrupa’yı da eleştirirken, mülteci geri kabulüne ilişkin 18 Mart Mutabakatı’nın kara sınırlarını değil Yunan adalarını kapsadığını savundu.