AKARYAKIT TÜKETİMİ DÜŞTÜ, VERGİ ARTTI.

Petrol Sanayicileri Derneğinin 2010 yılı sektör raporuna göre; Türkiye’de akaryakıt tüketimi %3,9 düşerken, benzin kullanımında ki düşüş %7,7 oldu. Buna karşılık akaryakıtta dolaylı vergiler bir önceki yıla göre  %20 artarak 35 milyar TL’ye ulaştı. Akaryakıt ve LPG’den toplanan tüketim vergilerinin toplamı ise 42 milyar TL’ye ulaştı.

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK Mİ YALAN SÖYLÜYOR YOKSA PETDER’İN RAKAMLARI MI?

Geçtiğimiz ay Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM’de bir soru önergesini cevaplarken akaryakıt üzerindeki vergileri indirdiklerini söylemişti. 2002 yılı sonuna göre 2010 yılında akaryakıtlardaki vergi yükünün azaldığını iddia etmişti. Öyle olsa akaryakıt tğketimi de düştüğüne göre daha az vergi toplanmış olması gerekirdi. Düşen tüketime rağmen bu kadar artan vergi miktarı neyi gösteriyor: Akaryakıtta vatandaşın cebine konulan kazığı!

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali ÇETİN yaptığı açıklamada, “Rakamlar göstermektedir ki Bakan gerçeği ifade etmemekte. Üstelik aynı dönemde motorlu taşıt sayısında çok ciddi artış gerçekleşmiş. TÜİK verilerine göre 2010 yılında bir önceki yıla göre araç sayısı % 148,7 oranında artarak 15 milyon 23 bine çıkmış. İki veri birlikte değerlendirildiğinde gerçek akaryakıt kullanımdaki düşüş çok daha fazla, %20’ler civarındadır. Bu anlamda veriler açıkça Bakanın TBMM çatısı altında dahi gerçeği çarpıttığını göstermekte. Akaryakıtta vergi gelirleri, kullanımdaki düşüşe rağmen artmıştır. Düşüşün temel nedeni akaryakıt fiyatlarındaki olağanüstü artıştır. Artışların sebebi, AKP hükümetinin vergi politikasıdır. AKP doğrudan vergileri sürekli düşürürken, vergi kaçağını aflarla teşvik etmektedir. Diğer yandan ise her türlü tüketim vergisi artmakta. AKP ilk hükümet kurduğunda önceki koalisyon hükümetinde benzinin litresini 1 lira 55 kuruşa devraldı. Tek başına hükümet ettiği 8 yıllık dönemde bir litre benzin fiyatını 4 TL üzerine çıkarttı. Her bir benzin istasyonunu darphaneye çevirdi, tüketicilerin alım gücü ise her geçen gün biraz daha düştü” dedi.

AKARYAKITTAKİ VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ, YARGI KARARLARINA UYULMALIDIR.

Ali Çetin, 1 litre benzin fiyatının 2,5 TL’si vergi olduğunu belirtti ve şöyle devam etti, “Akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinin uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı iddiası gerçeğin ifadesi değildir. Çünkü 4 TL içinde mal bedeli 1 lira 10 kuruştur. Hükümet halkı kandırmaya, Bakanlar gerçeği çarpıtmaya son vermelidir. Vergi Dava Daireler Kurulunun akaryakıtaki ÖTV artışının yürütmesini durduran kararına uymalıdır. Hukuku sadece muhalifleri susturmak için kullanmak alışkanlığından vazgeçmeli ve hukukun temel prensiplerine, yargı kararlarına saygı göstermelidir. Bu nedenle de hiç vakit geçirmeden mahkeme kararı geri ÖTV artışını geri almalıdır.”

DEMOKRAT HABER ÖZEL