Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Korona virüsü (Covid-19) vaka sayılarında düşüş olduğunu söyleyen Koca, “Basın toplantısının başında bir güzel haberi vermek isterim. Özellikle kapanma dönemi sonrası, uzun bir aradan sonra günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü. Bu düşüşün bundan sonra da devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Korona virüsüne karşı aşı geliştiren Biontech CEO'su Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin de toplantıya katıldığını dile getiren Koca, "Uğur hocamızın bazı görüşlerini bizzat kendisinden duymanızı istiyoruz. Öncelikle bugün de medyaya yansımış oldu, son olarak bildiğiniz gibi 27 Aralık'ta ilk sözleşmemizi yapmış idik, ondan 3 ay önce başlayan görüşmelerimiz olmuştu. Bu süreçte neredeyse haftada iki kez telefonla görüşmelerimiz oldu. Çok yoğun gayret gösterdiniz. En son 120 milyon dozluk anlaşma, sizlerin yoğun gayret, efor ve çabalarınızla imzalanmış oldu. Vatandaşımız sizden bu anlaşmanın tedarik boyutu önemli sizden duymak ister" dedi.

"Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum" diyen Prof. Dr. Uğur Şahin, "Sayın Bakanının anlattığı gibi aralıktan beri konuşuyoruz, Türkiye'ye bizim uyguladığımız aşıyı nasıl getirebiliriz diye. İlk defa aralıkta 1,5 milyonu konuştuk. Sayın Bakan sağ olsun her 2-3 hafta arada istediği dozları yükselttiler. Bugün 120 milyon doz olarak imza attık" ifadelerini kullandı.

Eylül ayına kadar 120 milyon doz aşıyı tamamlamak istediklerini söyleyen Şahin, "Çok mutluyum çünkü şimdi Türkiye'ye, haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Ve temmuz, ağustos ve eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Son 2 haftada bizim ekiplerimiz yoğun çalıştı. Ne zaman ne kadar aşı dozu geleceği konusunda anlaştık. Allah'ın izniyle biz de aşıları Türkiye'ye getireceğiz" dedi.

Sonrasında Koca ve Şahin arasında şu konuşma yaşandı:

Koca: Çok teşekkürler hocam. Arkadaşların bugün bize göndermiş olduğu, 26 Mayıs'tan itibaren ilk iki haftayı da planlamışlar. Özetle 120 milyon doz aşının şu ana kadar 6.1 milyonu bize teslim edildi. Haziran ayında 30 milyon olmak üzere Temmuz-Ağustos-Eylül sonuna kadar da 120 milyon toplam aşı Türkiye'ye gelmiş olacak. Artık 'gelecek, olacak' demekten öte somut icraatı görmek istiyoruz, vatandaşımız artık bu aşıya erişmek istiyor.

Şahin: Sayın Bakanım telefonla çok görüştük. Bana her zaman soruyordunuz, 'bu ay 3 milyon yollayabilir misiniz' diye. Ben de 'imkan olunca evet' diyordum, elimizde imkan olmayınca 'hayır' diyordum. Şimdi dediğiniz rakamları, Allah'ın izniyle imkanımız var, eğer bir problem çıkmazsa zamanında yollayacağız.

ŞAHİN: AŞIYI 30'DAN FAZLA VİRÜS VARYANTINDA DENEDİK

Koca: Geliştirilen aşının mutasyonlara etkisi ile ilgili bilgi önemli. Hastalığı geçirmiş olan kişilere tek doz yapılması konusundaki fikirleriniz. İki doz aşı olan vatandaşlarımızın, üçüncü doz aşısını bu yıl mı, yoksa gelecek yıl mı konusundaki görüşlerinizi almak istiyoruz.

Şahin: Aşıyı bugüne kadar 30'dan fazla virüs varyantlarında denedik. Bizim aşımız mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik. Hindistan varyantına karşı da aşımız yüzde 25-30 oranında etki gösteriyor. Bu etki yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Onu gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz. Enfeksiyon geçirmiş olan kişiler, gördüğümüze göre ilk dozdan sonra yüksek antikor oluyor. Bu yüksek antikorlar iki aşı yapılmış kişiler gibi aynı oranda antikor oluyor. O yüzden hastalığı geçirmiş kişiler için üç aydan sonra bir doz yeterli olabilir. Üçüncü doz en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra ikinci dozdan sonra verirsek yeter. Türkiye'de yapılan aşı kampanyasında en çok kişi 6. 7. 8. ayda aşı olduğu için 2022'de üçüncü doz yeterli olabilir. Mühim olan vatandaşların en çabuk zamanda aşı olması.

'TÜRKİYE'DE AŞI ÜRETMEK İSTİYORUZ'

Koca: Temin ettikten sonra vatandaşımız aşı olmaktan yana. Vatandaşımızın aşı yaptırma noktasında ciddi bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Hocam kıymetli görüşleriniz, katılımınız için çok teşekkür ediyoruz. Aşılamayla birlikte yaz aylarının daha güzel geçeceğini umuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sizlere özellikle selamları var. Başarılarınızı yakından takip ediyor. Haziran başında Türkiye'ye davet etmek istiyoruz. Hem aşı kampanyasına desteğiniz hem de Türkiye'de yapacaklarımızı değerlendirmek anlamında, üretim dahil olmak üzere.

Şahin: Çok teşekkürler Sayın Bakanım, benden de saygı ve selamlarımı iletiniz lütfen. Haziran'ın ilk yarısında Türkiye'ye gelme niyetimiz var. O zaman yüz yüze görüşebiliriz. Çok planlarımız var. Türkiye'de hem aşı üretmek istiyoruz hem ARGE yapmak hem de klinik yapmak istiyoruz.

Koca: Çok teşekkür ediyoruz. Özellikle Özlem hocamıza da teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum. Haziran başında görüşmek ümidiyle. Haziran 26 Mayıs'tan itibaren 30 milyon olmak üzere, toplam Eylül ayında 120 milyona tamamlamak üzere Türkiye'ye geleceğini ve bütün vatandaşlarımızın bunu beklediklerini, altyapı olarak da günde bizim 1-1,5 milyon aşı yapabilme potansiyelimiz var. Yeter ki aşımız olsun, o da sizin elinizde hocam.

Şahin: Biz gece gündüz çalışacağız Türkiye'ye zamanında aşı getirmek için. Türkiye'de aşı kampanyasının çok uzman bir şekilde yapıldığını öğrendim. Bizim uzmanlar sizin ekibinizle beraber çalışmalarında, çalışmaların mükemmel olarak yapıldığını anlattılar. Ben de Türk olarak çok mutlu oldum.

Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

‘PANDEMİYİ GÜNDEMDEN ÇIKARMAK ANA HEDEFİMİZ’

Artık hastalığı tanıyoruz. Birinci önceliğimiz vakalardaki düşüşü kalıcı ve sürekli hale getirmek olacak. Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetim yerine daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz. Aşılamayla pandemiyi gündemden çıkarmak ana hedefimiz olacak.

‘YERLİ AŞI EYLÜL AYINDA UYGULAMAYA KONULABİLİR’

Yerli aşıyla ilgili faz 2, gönüllülerin çalışması bitti ve faz 3'ün başlaması da zannediyorum önümüzdeki iki hafta içerisinde yani haziranın başında başlayabileceğimizi düşünüyorum. Düşünüyorum derken şunu kastediyorum: Bir taraftan siz üretim yapıyorsunuz faz 3 için. Bütün safhaların başarıyla tamamlanması gerekiyor. Bütün sonuçları olumlu olursa haziran başında biz faz 3'e geçebileceğimizi düşünüyoruz. Bunun dışında bildiğiniz gibi 3 tane aşımız daha var. 2 tanesi inaktif bir tanesi vlp aşısı. Orada da faz 1 safhasındalar. Önümüzdeki 2 veya 3 hafta içerisinde faz 1 çalışmalarının sonuçları görülerek faz 2 çalışmaları başlamış olur. Faz 3'le birlikte ilk aşımızın çalışmasıyla ilgili olarak başarılı olursa eylül ayında uygulamaya konulabilir diye bekliyoruz.

‘HAZİRANDA 20 YAŞA KADAR İNMEK İSTİYORUZ’

Şu an biz 55 yaş üstünü aşılıyoruz. Bunun dışında riskli grupları, sağlık çalışanları, emniyet, güvenlik, öğretmenlerimiz dahil olmak üzere devam ediyoruz. Aşı tedarikiyle birlikte önümüzdeki haziran ayında ilave 30 milyonun sadece Biontech olacağını, Sinovac aşısı önümüzdeki 1 hafta ve 10 gün içerisinde beklediğimiz bir miktar var. Hızla aşağı doğru önce 50 sonra 45, 40 ve sonra 20 yaşa kadar, eğer tedarikte sorun yaşanmaz devam ederse haziran ayında inmek istiyoruz. Aşılama oranıyla ilgili toplamda 65 yaş üstü yüzde 84'e kadar ulaşmış durumda. Bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz.

‘BİLİM KURULUNUN ÖNERİSİ OLACAK’

Kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran, bununla birlikte yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz. O nedenle Bilim Kurulu'nun bu çerçevede önerisi gelecek hafta itibariyle şekillenmiş olur. Yeni dönemde, haziran ayı döneminde nasıl bir normalleşme olabileceği ile ilgili bir çalışması var. Genel mantığın kapatmaktan ziyade kişisel kontrolleri önümüzdeki dönemleri aşıyla birlikte sürdürmekten yanayız.

‘PANDEMİ İÇİN AYRILAN YATAKLARIN NEREDEYSE YARISI BOŞ’

Vaka sayısı düşmesiyle birlikte hastaneye yatış, devamında yoğun bakım ve entübe olan hasta sayısı ve vefat eden kişi sayısına doğru giderek etkisini göstermeye başlar. Şu dönemde vaka sayısı 9 binlere inmiş oldu. Bizim pandemiye ayırdığımız yatak sayımız toplamda 10 bin 428 idi. Toplam yatak sayımız 242 bin. Toplam erişkin yoğun bakım sayımız 31 bin 732. Şu an 10 bin 428 yatağın yüzde 53.49'u dolu. Yani neredeyse yarısı boş.