Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamada bulundu. 

Kendisine destek verenlere teşekkür eden Koca, “Salgın boyunca üzerimde çok ağır bir sorumluluk olsa da, her durumda karşınıza çıkıp gelişmeleri sizlere zamanında ve en açık şekilde iletmeye çalıştım. Bunun görev olmasının yanında insani bir de yönü var. Kısıtlama ilan etmek, korku dolu haberleri en anlaşılır şekilde vermeye çalışmak, kayıpları açıklamak ve bunu salgın boyunca yapmak çok zor. Bu zorluktaki en büyük desteğim sizler olduğunuz. Karşınıza her çıktımda umutla dinlediniz ve destek oldunuz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim” diye konuştu. 

“Tünelin ucunda bir ışık belirince arkamızdakilerin öne doğru atıldığına, önden gidenleri ezmeye çalışmasına, izdihama neden olabilecek hatalar yaptıklarına da şahit olduk” diyen Koca, “Bu, her ne kadar işimiz zorlaştırsa da bilimden vazgeçmeden yolumuza devam ettik. Bunun en büyük şahidi sizlersiniz” ifadelerini kullandı. 

Korona virüsü (Covid-19) salgınının hayatın bütün alanlarını etkilediğini dile getiren Koca, “Salgın her alanda bizi etkiledi. Dünyanın ahlakını yeniden tanzim etti. Ülkelerin birbirlerinin yardım malzemelerine el koyduklarına şahit olduk. Alışkanlıklarımız değişti. Selamlaşmadan alışverişe kadar tüm hayatımızda yenilikler oldu. Bunları sancılı değişiklerdir, farkındayım” dedi. 

Bakan Koca "İngiltere kontrolsüz vaka artışını virüs mutasyonu ile açıklamaya çalışmaktadır" dedi. 

Alınan tedbirlerin ardından Türkiye'deki vaka sayılarında iniş yaşandığını savunan Sağlık Bakanı, virüs ile mücadeleye devam edileceğini kaydetti. 

Bu yıl Eylül ayından itibaren salgına dair alınan önlemleri sıralayan Koca dünyanın şu sıralar virüsün mutasyonu ile ilgili önlemlere yoğunlaştığını söyledi. 

Bakan Koca, "Bilinmelidir ki bu mutasyon Eylül ayından beri mevcut" dedi. 

Koca'nın açıklamaları şöyle: 

-İstanbul'da vaka sayısındaki düşüş yoğun bakımda %25 azalma olarak yansıdı. 

-Çin makamları Türkiye'ye gönderilecek aşı dozları için ona işlemlerini bitirdiler 

-Aşılar Pazarı Pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor. 

-İnaktif başının ülkemizdeki faz 3 çalışması başarıyla sürmektedir .