Yalova'da arkadaşlarının kavgasını ayırmaya çalışan Çayan Birben'e astım hastası olduğunu belirtmesine karşın polis tarafından biber gazı sıkıldı. Yüzünü yıkamasına dahi izin verilmeyen Birben çevredekiler tarafından hastaneye kaldırıldıysa da beyin ölümü gerçekleşti.

 

Yalova kent merkezinde önceki gece saat 23.00 sıralarda dolaşmaya çıkan 30 yaşındaki Çayan Birben, birkaç arkadaşının tartıştığını görünce onları ayırmak istedi. Bu sırada olay yerine giden Yunus polisi ekipleri olaya müdahale etti. Çayan Birben’in “astım hastasıyım, biber gazı sıkmayın” uyarısına karşı, polis ekipleri burada bulunanlara biber gazı sıktı. İddiaya göre polis “Biber gazından kim ölmüş” diye karşılık verdi.

 

İddialara göre, polis fenalaşan Çayan Birben’in yüzünü yıkamasına da izin vermedi. Çevredekiler tarafından yüzünü yıkaması için yakında bulunan bir internet kafeye götürülen Birben, burada fenalaştı. Birben, hemen Yalova Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak yoğun bakıma alındı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rapmen Birben’in beyin ölümü gerçekleşti.

 

Çayan Birben'in annesi Güzel Birben oğlunun bu durumuna dayanamadı ve feryat etti. Anne Birben'in bu feryatlarını duyan yakınları ise gözyaşlarına hakim olamadı.

 

Çayan Birben'in akrabası Müfit Haberal olay hakkında, "Çayan'ın olayla hiçbir ilgisi yok. Oradan tesadüfen geçiyormuş. Kavgayı ayırmak isterken astım hastası olduğunu söylemesine rağmen olayın sonunda biber gazı sıkılmış. Biber gazından ölürüm diye polislere söylemiş ama polisler ona biber gazından bugüne kadar kim ölmüş diye cevap vermişler. Olay yerinde bulunan havuzdan yüzünü yıkamasına dahi izin vermemişler. 30 yaşında gepegenç bir insan, basit bir arkadaş kavgasında polisin orantısız müdahalesi nedeniyle yaşamını yitirdi. Hani biber gazının insan sağlığına bir zararı yoktu. Çayan, bile bile ölüme götürüldü. Tüm sorumluların bulunmasını ve yargılanmasını istiyoruz. Annesi ve tüm ailesi yıkıldı. Doktorlar Çayan'ın beyin ölümünün gerçekleştiğini söylediler. Biber gazını bu ülkede silah gibi kullanıyorlar. Önümüzdeki süreçte hukiki hakkımızı arayacağız. Bugün bizim çocuğumuz öldü yarın bir başkasının çocuğu ölecek" dedi.

 

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, polisin en küçük bir toplumsal olayda bile insafsızca kullandığı biber gazı ve gaz bombaları için, “Sağlığa zararlı değil” demişti.

 

Yakınlarının açıklamaları: