Van’da bugün yaşanan 5,6’lık depremin ardından çok sayıda binanın yıkılması “deprem açısından en güvenilir Van ve Erciş'tir” diyerek yurttaşları binalara girmeye çağıran Bakan Bayraktar’ın sözlerini hatırlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın 29 Ekim tarihinde depremle ilgili yaptığı açıklama bugün yaşanan sarsıntının ardından büyük tepki topladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Van'da İl Afet Acil Durum Merkezi Müdürlüğü'nde 29 Ekim'de düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bölgedeki deprem riskiyle ilgili olarak yurttaşların deprem beklentisi söylentilerine itibar edilmemesini isteyerek, "Bugün itibariyle diyebilirim ki; deprem açısından en güvenilir Van ve Erciş'tir. Çünkü buradaki fay kırılmış ve enerjisini boşaltmıştır. 3 aya kadar hissedilen ve hissedilmeyen çok sayıda artçılar devam edecektir" demişti.

Bakan Bayraktar ön hasar çalışmalarının yüzde 95 seviyesinde tamamlandığını ifade ederek, "Geldiğimiz noktada vatandaşlarımız yıkılmış evlere yaklaşmasınlar, ağır hasarlı evlere girmesinler. Onun dışında az hasarlı evlere girebilirler" şeklinde konuşmuştu.

"BÜYÜK DEPREMİN OLDUĞU YERDE BİR DAHA DEPREM OLMAZ"

İşte Erdoğan Bayraktar'ın büyük tepki çeken o sözleri:

"Depremin tarihine baktığımız zaman herhangi bir bölgede büyük deprem olduğu zaman 6.5 şiddetinden büyük olduğu zaman bundan sonra burada artçı depremler olacak. En kısa mesafe 150 km'yi etkileyecek. Büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmaz. Dünyada bunun bir örneği görülmemiştir. Bugün diyebilirim ki Van merkez ve Erciş en güvenilir bölgedir. Çünkü buradaki fay kırılmıştır, enerjisini boşaltmıştır. İlk 3 gün 6'ya yakın şiddetli deprem olabilir.

Ondan sonra şiddeti azalır. 3 aya kadar bizim hissettiğimiz çok az ve hissetmediğimiz binlerce sarsıntı olur. Onun için burada özellikle ağır hasarlı binalar girilmesin. Yıkık binalara yaklaşılmasın. Bunun dışındaki binalara girilebilir."

Bakanlığın sitesindeki açıklama buradaydı: http://www.cevresehircilik.gov.tr/turkce/sayfa.php?Sayfa=bakanlikbasin&ID=698

DEMOKRAT HABER