MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi mağdur olduğu davada zorla mahkemeye getirmeye çalışan hakimle ilgili HSK harekete geçti. Hakim hakkında inceleme izni verilerek müfettiş görevlendirildi.

Bir yurttaş hakkında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sosyal medyadan hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada Hendek Asliye Ceza Mahkemesi, Bahçeli'nin mağdur olarak ifadesinin alınması için Ankara'daki mahkemeye talimat yazmıştı. Gazeteci Alican Uludağ'ın kamuoyuna duyurduğu haberine göre  Ankara Asliye Ceza Mahkemesi ise şu yanıtı vermişti:

"Talimatınız ile mağdur Devlet Bahçeli’ye twitter üzerinden hakaret edildiği iddiasıyla açılan kamu davası nedeniyle mahkememize gönderilen istinabe evrakında müştekinin beyanının alınması ve gelmediği takdirde zorla getirilmesi istenilmekle; mağdurun bir siyasi partinin genel başkanı ve milletvekili olması, olaya ilişkin doğrudan bir görgüsünün bulunmaması ve suçun da uzlaşmaya tabi olmaması hususları gözetilerek, istinabe evrakının yeniden değerlendirilmesi, uygun görüldüğü takdirde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, ‘Milletvekili olan müştekinin dava konusu olay nedeniyle şikâyetçi olup olmadığı, davaya katılmak ve beyanda bulunmak isteyip istemediği yönündeki düşüncesinin mahkememize iletilmesi’ şeklinde müzekkere yazılmasının uygun olup olmayacağı yönünde mahkememize bilgi verilmesi…”

Hendek 1. Asliye Ceza Mahkemesi, talimat evrakını Bahçeli’nin ifadesinin alınması talebiyle yeniden Ankara’ya gönderdi. Hendek hâkimi, iade yazısında şunları kaydetti:

“Her ne kadar müşteki milletvekili ve bir siyasi partinin genel başkanı olsa da kanun ve yargılama önünde normal Türk vatandaşlarından hiçbir ayrıcalığı yoktur. Kanunun getirmiş olduğu uygulama ise müştekinin mahkemece beyanının alınması usulüdür. Bu nedenle yazmış olduğumuz talimat gereğince müştekiye bizzat davetiye çıkarılarak, mahkemenizce ifadesi alınmak suretiyle şikâyet ve delillerinin sorulması yahut mahkemenize şikayet ve delillerine ilişkin kendisi ve ya vekili dilekçe sunar ise de, sunmuş olduğu dilekçe ile birlikte talimat yazımızın kapatılarak mahkememize iadesi rica olunur.”

Sabah gazetesinden Halit Turan'ın haberine göre  Sakarya Hendek 1. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Murat Akyol hakkında Hakimler Savcılar Kurulu inceleme başlattı ve müfettiş görevlendirdi.