Erzurum’un Aşkale ilçesinde, Karasu 2 Hidroelektrik Santralı Göleti’nden geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmaya giderken bindikleri deniz bisikletinin alabora olmasıyla suda kaybolan 5 TEDAŞ görevlisini arama çalışmaları sürdürülüyor. Yer yer buzla kaplı göletteki çalışmaları denetlemek için gelen Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’e kaybolanların yakınları arama- kurtarmada gecikme olduğunu öne sürerek tepki gösterdi.

 

Sarıbaba Köyü yakınındaki göletten geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmak için TEDAŞ Aşkale Şubesi’nde görevli 5 işçi, önceki gün akşam saatlerinde deniz bisikleti ile gölette açıldı.

 

Bir bölümü buzla kaplı gölette ilerleyen deniz bisikleti, buz kütlesine çarparak alabora oldu. TEDAŞ görevlilerinin buz gibi suya düşmeleri ve buz kütlesinin üzerine çıkma çabalarını izleyen Sarıbaba Köyü sakinleri “Sakin olun kurtaracağız” diye bağırarak görevlilere destek vermeye çalıştı.

 

Yaşanan olay üzerine ’acil yardım’ istendi. Ancak, buzlara çıkamayan Usta başı 58 yaşındaki Mustafa Arifoğulları ile işçiler 36 yaşındaki Rıdvan Takım, 35 yaşındaki Feridun Öztürk, 27 yaşındaki Ahmet Sait Turan ve aynı yaştaki Şahin Baykal gecenin karanlığında kayboldu.

 

Erzurum Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden ekipler botlarla gölete girerek TEDAŞ görevlilerini arama çalışmasını, gece yarısına kadar sürdürdü. Ara verilen çalışmalara dün saat 08.00’den itibaren yeniden başlandı.

 

‘ÇALIŞMALAR GEÇ BAŞLADI’

Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut’un yönetimindeki arama- kurtarma çalışmaları hakkında bilgi almak için gelen Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’e kaybolan görevlilerin yakınları, çalışmaların geç başladığını ileri sürdü. İşçilerin yakınları Vali Öztürk’e “Adamlar dün 3 saat bağırarak öldü. Buraya kimse gelmedi böyle arama mı olur?” diye tepki gösterdi. Oturma eylemi yapan işçi yakınları trafiği kapattı.

 

‘BOT OLSA KURTARIRLARDI’

Olaya tanık olan 35 yaşındaki Ahmet Kundul: “5 dakika kadar sonra olay yerine gittim. Biz sadece 4 kişiyi gördük. Buzlara tutunmuşlardı. Üçü direğe yakın, birisi uzaktı. ’Allah’ını peygamberini seven yok mu? Bizi sudan çıkarın ne olur’ diye yalvardılar. Kurtarma ekipleri saat 20.30’da geldi. Bir bot olsaydı kurtarırdılar. İp attık ama yetiştiremedik.”

 

İşçilerin cesetlerinin bulunması için baraj kapaklarının açılarak suyun tahliye edileceği açıklandı.  

 

GAZLI MÜDAHALE
Kaybolan 5 işçiye ulaşılamaması üzerine, çalışmaları izleyen kalabalıkla polis arasında gerginlik yaşandı. Kayıp yakınlarından oluşan 150 kişi, arama kurtarma çalışmalarının yavaşlığını protesto amacıyla barajın yanından geçen Erzurum-Bayburt yolunu trafiğe kapattı. Polis ve jandarma, uzun ikna çabalarına yanıt alamayınca gruba gözyaşartıcı gazlarla müdahale etti. Arbede yaklaşık bir saat sürdü. Bu arada çalışmalarını sürdüren arama ekipleri şantiye şefi Mustafa Arifoğulları ve Rıdvan Takım'ın cesedine ulaştı.

 

KIYIYA KADAR YÜZÜP YARDIM İÇİN DÖNDÜ
Suda kaybolan 5 işçiden ustabaşı Mustafa Arifoğulları'nın TEDAŞ'ın kadrolu elemanı, diğerlerinin taşeron işçi olduğu öğrenildi. 55 yaşında 4 çocuk babası olan Mustafa Arifoğulları'nın, 30 yıldır TEDAŞ'ta şantiye şefi ve ustabaşı olarak görev yaptığı ve emeklilik hakkı kazanmasına rağmen amirleri tarafından geçen yıl ikna edilerek yeni elemanları eğitmesinin istendiği öğrenildi. 22 yaşındaki Ahmet Sait Turan ise hem yüksekokulda elektrik bölümü 3. sınıf öğrencisiydi hem de çalışıyordu. Yüzmeyi bilen Turan'ın, bisiklet alabora olduktan sonra kıyıya yüzdüğü ancak arkadaşlarının çığlıkları üzerine onları kurtarmak için döndüğü ortaya çıktı. 25 yaşındaki 3 çocuk babası Rıdvan Takım'ın ise tüm zorlu işlere gönüllü olduğu belirtildi.