14 Ekim tarihinde Adana'da kar maskeli kişiler tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Azadiya Welat çalışanı Kadri Bağdu dosyasında gizlilik kararı verilerek dosya "örgütlü suçlar" kapsamına alınırken, avukatı Tugay Bek hakkında ise Bağdu dosyasına dair basın yayın organlarına verdiği beyanlardan dolayı soruşturma açıldı.

Adana'nın Şakirpaşa semtinde 14 Ekim 2014 tarihinde kar maskeli ve motorsikletli kişiler tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu dosyası için gizlilik kararı alınırken, şimdiye kadar adli bir vaka olarak soruşturularak faillerin korunduğu dosya, dosyaya bakan savcının görevsizlik kararı vermesinin ardından "örgütlü suçlar" kapsamına alındı. Ailenin avukatı Tugay Bek hakkında ise, farklı tarihlerde dava ile ilgili gazetelere verdiği beyanlardan dolayı "Polis ve Emniyet hakkında mesnetsiz iftiralarda bulunmak" suçlamasıyla soruşturma açıldı. Adana İl Emniyet Müdürlüğü'nün hakkında şikayetçi olmasının ardından Adalet Bakanlığı, Bek hakkında soruşturma izni verdi.

Soruşturmanın açılmasının ardından savcılığa yapmış olduğu yazılı savunmasında ise Bek, şu soruları sordu:

"*Yusuf Güldiren cinayetinden iki gün sonra, Kadri Bağdu cinayetinden ise iki gün önce cinayet büro polislerinin görüştüğü şüpheli Talip Güler'in, Kadri Bağdu hakkında şikayette bulunduğu, husumetini dile getirdiği halde, Kadri Bağdu cinayetinde neden Talip Güler ve Güler ailesinin diğer fertlerinden şüphelenilmemişti?

*Yusuf Güldiren cinayeti sonrası Talip Güler, Ercan Güler, Taner Güler, Servet Koç'un Suriye'de IŞİD saflarında savaşmaya gitmesinde Emniyetin bir sorumluluğu yok mudur?

*Yusuf Güldiren ve Kadri Bağdu cinayetinin şüphelisi olan Ercan Güler, arkadaşları Murat Bulanık, İrfan Camgöz, Medeni Camgöz ve Nurettin Ocak'a "Kadri Bağdu cinayeti de bana yıkılmak isteniyor" diyerek Suriye'ye kaçmıştır. Ercan Güler, Kadri Bağdu cinayetinin kendisine yıkılabileceğinden şüphelenirken Emniyet, Ercan Güler'den neden şüphelenmemiştir? Kadri Bağdu cinayetinde bu kişiler yönünden neden soruşturma yapılmamıştır?

NEDEN ÖRGÜT ÜYESİ DEĞİL DE BİLGİ SAHİBİ?

*Yusuf Güldiren cinayetinde kullanılan aracı temizletip satışını yapan bu yolla cinayet delillerini karartan kişiler hakkında terör örgütü üyeliği, terör örgütüne yardım etmek, delilleri karartmak suçlarından işlem yapmak yerine neden bilgi sahibi kişi olarak beyanları alınmıştır? Akademik, demokratik taleplerini dile getiren üniversite öğrencilerini, hak mücadelesi veren emekçileri, mesleğini yapan gazetecileri terörist ilan etmekte pek bir aceleci ve mahir olan Emniyetin, kar maskesi takıp pompalı tüfekle yollarda terör estiren kişilerde toplu iğne başı kadar bir suç bulamaması nedendir?

*Yusuf Güldiren cinayetinin soruşturmasında siyahlar giyen, kar maskesi takıp pompalı tüfeklerle yol kesen, bir kısmı sonradan Suriye'de IŞİD saflarında savaşmaya giden kişileri terör örgütü üyesi olarak soruşturmak yerine neden yalnızca bilgisine başvurulan kişi olarak beyanı alınmıştır.

EMNİYET IŞİD'İ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRMÜYOR MU? 

*Yusuf Güldiren ve Kadri Bağdu cinayetleri öncesi ve sonrasında Suriye'de IŞİD saflarında savaşan kişiler hakkında neden terör örgütü üyeliği yönünden soruşturma açılmamaktadır. Yoksa Emniyet, IŞİD'i terör örgütü olarak görmemekte midir?

*Emniyet müdürlüğü, IŞİD saflarında savaştığı belli olan kişilerin kimliklerinin deşifre olmasından ve can güvenliklerinden duyduğu endişenin benzerini Suriye'de cinayetler işleyip tekrar geri dönen teröristler ortada iken ülkemizdeki tüm yurttşalar adına da duymakta mıdır?"

'ÖRGÜTLÜ SUÇLAR KAPSAMINA ALINMASI GECİKMİŞ BİR KARAR’    

Hakkında açılan soruşturmaya ilişkin yazılı savunma yaptığını ifade eden Bek, Bağdu dosyasında aradan 9 aylık bir süre geçtiğini hatırlatarak, başından bu yana dosyanın "örgütlü suçlar" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtiklerini söyledi. Savcılığın dosyayı örgütlü suçlar kapsamında ele almasını gecikmiş bir karar olarak değerlendirdiklerini kaydeden Bek, soruşturmada baştan bu yana aksaklıklar olduğunu hatırlattı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK     

İddialarının sonuna kadar arkasında olduğunu vurgulayan Bek, "Soruşturmada deliller karartıldığı, asıl failler gizlendiği, korunduğu, kaçırıldığı içih iddialarımızın arkasındayız" şeklinde konuştu. Bağdu dosyasında yer alan failler ile Emniyetin görüşmüş olmasına rağmen bu kişileri yakalamadığını ve aksine bu kişilerin kaçmasına müsade edildiğini belirten Bek,Bağdu dosyasında ihmali olan yargı ve emniyet mensupları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da belirtti. (DİHA)