Başkent Bağdat'a doğru ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Irak ordusu arasında çatışmalar Diyala eyaletinin Bakuba kenti kırsalında devam ettiği bildirildi. Polis ve ordu yetkililerine göre çatışmalar kentin 35 kilometre kuzeydoğusundaki Mikdadiye'de yoğunlaşıyor.

Diyala eyaletinin başkenti Bakuba başkent Bağdat’ın kuzeydoğusuna 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Büyük çoğunluğu Sünni olan kentte yaklaşık 500 bin kişi yaşıyor. Kentte aynı zamanda Şiiler ve Kürtler de bulunuyor. Bakuba İran sınırına ise 93 kilometre uzaklıkta.

Al Jazeera kaynaklarına göre, IŞİD militanları Bakuba’nın güneydoğusunda bulunan 6 köyü ele geçirdi ve Bağdat yönüne ilerleyişini sürdürüyor.

Reuters’ın Irak güvenlik güçlerine dayandırdığı bilgiye göre ise, Diyala eyaletine bağlı Saidiyye ve Celula bölgeleri de IŞİD’in eline geçti. Celula çevresinde bulunan peşmergeler ile IŞİD militanları arasında herhangi bir çatışma yaşanmadı. Celula ve Saidiyye'de bulunan onlarca aile İran sınırına doğru kaçtı.

IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani, bir sonraki hedefin başkent Bağdat ve Şiiler için kutsal olan Kerbela olduğunu açıklamıştı.

Bağdat'taki gergin bekleyişi anlatan Al Jazeera muhabiri Ömer El Salih IŞİD militanlarının başkente dışarıdan ilerlediğini söyledi. Salih şunları ifade ediyor:
"Selahaddin vilayetinden Bağdat'a doğru yaklaşıyorlar. IŞİD'in Irak ordusuna Samara'yı terk etmeleri mesajını verdikleri yönünde bilgiler var. Tikrit ise tamamıyla IŞİD'in kontrolünde. Ayrıca IŞİD'in farklı gruplarla Al Baluiye'yi kontrol ettiklerine dair bilgi geliyor. Al Baluiye Bağdat'ın oldukça yakınında, yaklaşık bir saat uzaklıkta. Hükümet gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bağdat saatiyle 22:00'dan 4:00'a kadar yasak ilan etti. Sokağa çıkma yasağı Bağdat'ın etrafındaki bölgelerde güvenliği arttırmak için ilan edildi. Şu ana kadar Bağdat'ta herhangi olağan dışı bir olay yaşanmadı. Hükümet ve yerel medya özel birliklerin Selahaddin'e gittiği bildiriliyor."