IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin Suriye’nin İdlib vilayetinde, Türkiye sınırına yaklaşık 7 kilometre mesafedeki Barişa köyünde düzenlenen operasyonla ABD tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor. Newsweek dergisi amerikan güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde operasyonun dün yapıldığını belirtirken, Reuters’a konuşan iki Iraklı güvenlik kaynağı da Bağdadi’nin Türkiye sınırına kaçmaya çalışırken kişisel korumasıyla birlikte öldürüldüğünü öne sürdü.

‘AİLESİNİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN KAÇIRMAYA ÇALIŞIYORDU’

Iraklı kaynaklardan biri, “Suriye içindeki kaynaklarımız, Bağdadi’yi takip etmekle görevli Iraklı istihbarat timine şunu teyit etti ki, Bağdadi ailesini İdlib’den Türkiye sınırına doğru çıkarmaya çalışınca saklanma yeri ortaya çıkınca, şahsi korumasıyla birlikte öldürüldü” dedi. Irak devlet televizyonunun, Bağdadi’nin öldürülme anının görüntülerini yayınlayacağı da belirtildi.

İRAN: BİZE DE BİLGİ VERİLDİ

Reuters’a konuşan İranlı güvenlik kaynakları da, Suriyeli yetkililerin İran yönetimine el Bağdadi’nin öldürüldüğü konusunda bilgi verdiğini söyledi.

NEWSWEEK: KENDİNİ PATLATTI

Newsweek dergisi ise üst düzey bir Pentagon yetkilisine dayandırdığı haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın özel kuvvetlere yaklaşık bir hafta önce ‘çok gizli’ bir operasyon emri verdiğini yazdı. Dergiye göre dün düzenlenen operasyonda, Amerikan özel kuvvetleri Barişa köyündeki bir yerleşkeye önce hava saldırısı, ardından da baskın düzenledi. Kısa süreli çatışmanın ardından Bağdadi’nin üzerindeki intihar yeleğini patlatarak kendini öldürdüğü belirtiliyor.

‘İKİ KARISI DA İNTİHAR SALDIRISI DÜZENLEDİ’

İddiaya göre, IŞİD liderinin iki karısı da baskın sırasında can yeleklerini patlatarak kendilerini öldürdü.

‘DNA ÖRNEĞİ ALINDI’

Newsweek’e konuşan Amerikalı yetkililer, olay yerinden DNA örnekleri alındığını, ölen kişinin Bağdadi olup olmadığının DNA testleri ile biyometrik incelemelerin ardından resmileşeceğini söyledi.

‘TÜRKİYE’YE HABER VERİLMEDİ’

Dergiye konuşan bir Pentagon yetkilisi, operasyondan önce Türkiye’ye haber verilmediğini söyledi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’yse, baskının iki saat sürdüğünü, aralarında iki kadın ve en az bir çocuğun da bulunduğu dokuz kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

GÖRÜNTÜLER YAYILIYOR

Sosyal medyadaysa, Bağdadi’nin öldürüldüğü noktada çekildiği belirtilen şu görüntü hızla yayılıyor:

SDG’DEN ‘TARİHİ OPERASYON’ TEYİDİ

IŞİD’e karşı Suriye’de ABD’yle ortaklık yapan Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) de iddiayı teyit eder nitelikte bir açıklama geldi. Açıklamada, SDG’nin ‘ABD’yle ortak istihbarat çalışmasının sonucu olarak tarihi ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildiği’ belirtildi.

Bağdadi’nin öldürüldüğü bilgisi henüz resmen teyit edilmiş değil. ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün TSİ 16.00’da yapacağı açıklamada IŞİD liderinin öldürüldüğünü dünya kamuoyuna duyurması bekleniyor.