Cezaevlerinde 2012 yılında yapılan açlık grevine yurtdışından B1 vitamini getirdiği için havaalanında sınır dışı edilen AP parlamenteri Feleknas Uca, bugün HDP Milletvekili olarak dayanışma grevinde. Uca, “bugünde aynısını yaparım” dedi. 

Dihaber'de yer alan haber şöyle:

Siyasi tutukluların PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki görüş yasağı, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ve baskılara karşı başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi birçok cezaevine yayılırken, tutuklu aileleri ve siyasetçiler kamuoyunun dikkatini çekmek üzere Diyarbakır’da açlık grevini başlattı. Greve girenlerden biri de HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca. 

Uca, benzer taleplerle 12 Eylül 2012’de başlayan açlık grevi eylemindeki tutuklar için yurtdışında getirdiği B1 vitamini gerekçe gösterilerek İstanbul Havalimanı’ndan sınır dışı edilmişti. O dönem Avrupa Parlamentosu üyesi olan Uca, bugün HDP milletvekili ve açlık grevindeki tutuklularla dayanışma amacıyla açlık grevinde. 

‘2012 AÇLIK GREVİNİN DEVAMIDIR’

Uca, başlattıkları açlık grevi eyleminin cezaevlerindeki tutukluların taleplerine kulak verilmesi amacıyla başlattıklarını söyledi. Uca, şimdiki açlık grevi eyleminin 2012’de yapılan eylemin talepleriyle benzerlik taşıdığını belirterek, Türkiye’de tutukluların aynı talepler için sayısız kez açlık grevine girdiğini anımsattı. İktidarın vurdumduymazlığına dikkat çeken Uca, yapılan görüşmelerin de sonuçsuz bırakıldığını aktardı.

‘TUTUKLULARIN TALEBİ HALKLARIN GELECEĞİ İÇİNDİR’

Cezaevlerinde yaşanan ihlallere değinen Uca, her türlü işkencenin sistematik olarak yapıldığını vurguladı. Uca, tutukluların taleplerini de hatırlatarak, “Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın, bir an önce görüşmeler yapılsın. Tutukluların talepleri yerine getirilsin. Tutukluların başlattığı açlık grevi sadece onların taleplerini içeren bir eylem değil aynı zamanda Kürt halkı ve diğer halkların geleceği içindir. Bu nedenle sessizlik ölümdür. Herkesin bu eyleme sahip çıkması gerekir” dedi.

‘BUGÜN DE AYNISINI YAPARIM’ 

B1 vitamini getirdiği için sınır dışı edildiğini hatırlatan Uca, “Bugün de ihtiyaç olursa tekrardan sınır dışı da edilsem B1 vitamini getiririm. Çünkü şuanda B1 vitamini verilmiyor. 2012 eylemi ile şimdiki eylemi arasında hiçbir fark yoktur. O gün B1 vitamini getirmiştim. Bugün açlık grevi eylemindeyim. Cezaevlerinde yaşanan eylemler tarihidir. Çünkü Kemal Pir, Hayri Durmuş, bir kez daha anmak istiyorum. Diyarbakır zindanında Mazlum Doğan öncülüğünde direniş bugün tüm Türkiye ve Kürdistan zindanlarında devam ediyor. Açlık grevinde ki eylemciler grevin 57’nci gününde tarihi bir destan yazmaktadırlar.”