IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyon sırasında örgütün yerleştirdiği mayının patlaması sonucunda 21 Eylül'de yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Rojava Karargah Komutanı Aziz Güler'in (Rasih Kurtuluş) cenazesinin geçişine izin verilmesi için ailesinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı  başvuru da reddedildi. Aile, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gidecek.

AYM'NİN KARARI: "MADDİ VEYA MANEVİ BÜTÜNLÜĞE TEHLİKE OLUŞTURMUYOR"

Diken'den Tunca Öğreten'in haberine göre, AYM'nin ilgili kararında, “Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 49. maddesinin (5) numaralı fıkrası ve İçtüzük’ün ‘Tedbir kararı’ başlıklı 73. maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre; başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması halinde, başvuru hakkında esasa ilişkin inceleme yapılana kadar Bölümlerce resen veya başvurucunun talebi üzerine gerekli tedbirlere karar verilebilir” denildi.

Kararda ayrıca “Somut olayda başvurucunun Suriye’de hayatını kaybeden oğlunun cenazesini Türkiye’ye getirmesine izin verilmediği iddia edilmektedir. Başvurunun kişilerin özel hayatı ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Anılan işlemin başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik gerçek ve ciddi bir tehlike oluşturacak nitelikte olmadığı başvuru kapsamından açıkça anlaşılmaktadır. Kaldı ki anılan Yönetmelik kapsamında sunulması gereken bilgi ve belgelerin hiçbirisinin bireysel başvuru formuna eklenmediği görülmektedir” ifadelerine de yer verildi.

"BİZİM DERDİMİZ MADDİ MANEVİ BİR TEHLİKE DEĞİL"

Anayasa Mahkemesi’nin kararına ulaşan Diken’e ailenin avukatı Sinan Varlık, “Kararda ‘Başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik gerçek ve ciddi bir tehlike oluşturacak nitelikte olmadığı‘ şeklinde bir ibare var. Bizim derdimiz maddi manevi bir tehlike değil. Biz Aziz’in cenazesini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında buna engel teşkil edebilecek bir yasa yok. Cenaze verilmediği gibi mantıklı bir neden de belirtilmiyor. Hakkımızı gelecek hafta AİHM’de arayacağız” dedi.

“ÇOCUĞUN CENAZESİ ÇÜRÜYOR”

Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapan Aziz Güler’in ağabeyi Ersin Umut Güler ise Diken’e, aile olarak Türkiye’deki bütün yolların tükendiğini ve gelecek hafta AİHM’e gideceklerini söyledi.

Bugün Kobani’de, Aziz’in cenazesi başında bekleyen babasıyla telefonda görüştüğünü belirten Güler, “Aziz’in bulunduğu yerde elektrik yok. Jeneratörlerle günün belirli saatlerinde elektrik verilebiliyor. Babam, Aziz’in artık çürümeye başladığını ve çok kötü durumda olduğunu söyledi” dedi.

Gelecek hafta AİHM’e gideceklerini söyleyen Güler, orada da bir bekleme süreci yaşanacağına dikkati çekerek, “Bu işin sorumlusu Başbakan mı yoksa İçişleri Bakanı mı? Kimse çıksın karşımıza ve bu hukuksuz durumun nedenini bize söylesin. Kardeşimin cenazesine bile saygıları yok. Çocuk orada çürüyor. AİHM’in vereceği karar belli. Şimdiden Aziz’in sınırdan geçirilmesine izin versinler” diye konuştu.