İHD İstanbul Şubesi tarafından her yıl düzenlenen, "Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü"ne bu yıl, Gezi'de yaşamını yitirenlerin adına Berkin Elvan ve tutuklu basın çalışanlarına verildi.

İHD İstanbul Şubesi tarafından 2002 yılından bu yana verilen "Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü" bu yıl ki sahiplerini buldu. Gezi'de yaşamını yitirenlerin adına Berkin Elvan, Gezi'de polis şiddetine maruz kalanlar adına polisin attığı gaz fişeği sonucu sağ gözünün görme yetisini kaybeden Çağdaş Küçükbakkal, Gezi'de yaralıları tedavi ettikleri için haklarında dava açılan Dr. Erenç Yasemin Dokudan ile Dr. Sercan Yüksel, "Gezi Fenomeni" adlı kitabı ile hakkında dava açılan Gazeteci-Yazar Erol Özkoray ile tutuklu özgür basın çalışanları adına tutuklu Gazeteci Yüksel Genç'e layık görüldü.

İHD İstanbul Şube binasında düzenlenen ödül törenine, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Gazeteci-Yazar Erol Özkoray, Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, Deniz Zarakolu, Gezi direnişinde polisin attığı gaz fişeğinin gözüne çarpması ile sağ gözünün görme yetisini kaybeden Çağdaş Küçükbakkal ile çok sayıda kişi katıldı. Açılış konuşmasını yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hulusi Zeybel, Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü"nü her yıl, düşünce ve ifade özgürlüğü ile toplumsal mücadelede devletin zulmüne maruz kalan kişilere verdiklerini aktardı. Ardından söz alan İHD İstanbul Başkanı Ümit Efe de, "Verdiğimiz bu ödüller, özgürlüğün ifadesi ve Ayşe Nur Zarakolu'nun simgesidir" dedi.

ÖDÜLÜ SAMİ ELVAN ALDI

Zarakolu'nu ve mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından ödül törenine geçildi. Ödülün ilkini Gezide yaşamını yitirenler adına Berkin Elvan'a layık gördüklerini belirten İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hulusi Zeybel, yaşamını yitirenler adına Sami Elvan'ı çağırdı. Ödülü alan Elvan, "Bu ödülü Gezi'de yaşamını yitiren çocuklarımızın adına alıyorum. Berkin bize, birlik ve beraberliği gösterdi herkese önemli bir mesaj verdi" diye konuştu. Elvan'a ödülün verilmesinin ardından Gezi'de polis şiddeti sonucu yaralananlara ve gözünü kaybedenlere dikkat çeken Zeybel, polisin attığı gaz fişeğinin gözüne çarpması ile sağ gözünün görme yetisini kaybeden Çağdaş Küçükbakkal'a da ödülü layık gördüklerini açıkladı. Küçükbakkal da, "Bu ödülü, Gezide direnen, barikat başlarında nöbet tutan, çatışmada uzuvlarını kaybedenler adına alıyorum. Onlara bir söz verdik. Bu söz omuzlarımızda taşıyacağız" diyerek ödülü aldı.

TUTUKLULAR ADINA ÖDÜL GAZETECİ YÜKSEL GENÇ'E

Zeybel, daha sonra ise, Gezi direnişi sırasında Bezmi Alem Cami'nde yaralıları tedavi ettikleri için haklarında dava açılan Dr. Sercan Yüksel ile Dr. Erenç Yasemin Dokudan'a, Gezi direnişi döneminde alanlarda yaralıları tedavi için çalışan doktorlar adına ödül verdiklerini açıkladı. Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellere dikkat çeken Zeybel, Özgür basın tutuklularına hatırlatarak, tutuklular adına KCK'den tutuklu yargılanan Gazeteci Yüksel Genç'e ödülü layık gördüklerini aktardı. Genç'in adına ödülü alan Yeğeni Helin Genç, Yüksel Genç'in, "Bu ödülü, Türkiye ve Kürdistan'ın cesaret analarına, özgür ve birlikte bir yaşam kurma adına mücadele eden, direnen bedel ödeyen kadınlara atfediyorum" mesajını aktardı. Ardından, "Bireyselleşme ve Demokrasi Gezi Fenomeni" adlı kitabı yazdığı için hakkında, "Kamu görevlilerine hakaret" davası açılan Gazeteci-Yazar Erol Özkoray'a ödül verildi. (ANF)