BDP üyesi ve eski İstanbul il örgütü yöneticisi Ayşe Berktay, Brussels Tribunal Uluslararası Dayanışma Ödülü'ne layık görüldü.

Irak Dünya Mahkemesi (WTI) sürecinde birlikte çalıştığı Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsan Hakları Özel Raportörü ve Uluslararası Hukuk Profesörü Richard Falk, ödülünü kendisine teslim etmek üzere Türkiye'ye geldi.

Bağımsız bir sivil inisiyatif olan WTI, 2003-2005 yılları arasında dünyanın 20 ülkesinde yapılan oturumlarda Irak işgalinde ABD ve koalisyon ortaklarının işlediği suçları tanıklıklar ve raporlarla belgelemiş ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunmuştu.

Mahkemenin 23-27 Haziran 2005'te İstanbul'da yapılan nihai oturumunda Richard Falk İddia Heyeti Başkanı, Ayşe Berktay ise İçerik Komitesi Üyesi ve koordinatör olarak çalışmıştı.

WTI ÇALIŞMALARI İDDİANAMEYE GİRMİŞTİ

KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Ayşe Berktay'ın WTI için yaptığı seyahatler, KCK iddianamesinde suç delili olarak yer almıştı.

Richard Falk, Irak Dünya Mahkemesi'nin Belçika'daki oturumunu düzenleyen Brussels Tribunal'ın barış için çalışanları onurlandırmak amacıyla verdiği Uluslararası Dayanışma Ödülü'nü teslim etmek üzere bugün Türkiye'ye geldi.

Falk, Ayşe Berktay'ı 9 Eylül Pazartesi günü yapılacak KCK duruşması için götürüldüğü Silivri Cezaevi'nde ziyaret etmek istedi. Ancak Adalet Bakanlığı'nın bu ziyarete izin vermemesi üzerine, Prof. Dr. Falk ödülü PEN Türkiye Merkezi Ofisi'nde düzenlenen bir törenle Ayşe Berktay'ın ailesine verdi. (ETHA, ANF)