Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişinin tahliye edilmesini sağlayan infaz düzenlemesine ilişkin, “7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu”nun tümünün şekil bakımından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu.

AYM Genel Kurulu, gündem toplantısında başvurunun ilk incelemesini yaptı. AYM Başkanı Zühtü Arslan başkanlığındaki toplantı, koronavirüs tedbirleri kapsamında üyelerin video konferansla katılımıyla yapıldı.

Başvuruda bir eksiklik tespit etmeyen AYM Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek, karara bağlayacak.

Yürürlüğün durdurulması talebi de esas inceleme aşamasında karara bağlayacak.

NE OLMUŞTU?

CHP, kanunun tümünün yanı sıra bazı suçlar hariç denetimli serbestlik süresinin bir yıldan üç yıla çıkarılmasına olanak tanıyan 52. maddesi ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun değiştirilen geçici 6. maddesinin şekil bakımından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini talep etmişti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı