Anayasa Mahkemesi, yasal olmayan yollarla seks işçiliği yapmasının “can güvenliğini ve sağlığını tehlikeye attığını” belirterek devlet kontrolü altındaki İstanbul Genelevi’nde çalışmak isteyen ancak valilikten onay alamayan kadının başvurusunu reddetti.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, İstanbul’da yasadışı yollarla “ fuhuş yaparak geçimini sağlayan” 1985 doğumlu S.K, İstanbul Genelevi’nde “genel kadın” olarak çalışmak için başvuruda bulundu.

Genel Kadın ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Komisyonu, başvurucunun talebini 2009’da reddetti. İstanbul 8. İdare Mahkemesi de seks işçisinin açtığı davayı reddetti.

Danıştay aşamasından sonra AYM’ye başvuran S.K, “genelevde çalışma talebinin reddedilmesinin kendisini yasal olmayan yollardan fuhuş yapmaya ittiğini, can güvenliği ve sağlığını tehlikeye attığını” vurguladı.

Konuyu görüşen AYM, fuhuşun bir meslek olmadığını, bunun genelev sisteminde dahi koruma altına alınamayacağını öne sürdü. Kararıyla kadınları güvencesiz seks işçiliğine iten AYM, kararda devletin kadınları korumasına yönelik sorumluluğuna ilişkin hiçbir hatırlatmada bulunmadı.

AYM kararında fuhuşun meslek çerçevesinde değerlendirilmesinin özellikle kadın bedenini ekonomik pazar haline getireceğini belirtti.