Gazeteci Orhan Gökdemir, 6 yaşındaki çocukların evlenebileceğini söyleyen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız hakkında 21 Mayıs 2016 tarihinde soL'da yayınlanan 'Tuhafazakâr süslümanlığın' ekonomi politiği" başlıklı bir yazı kaleme almıştı.

Yazısında Nureddin Yıldız'a "pedofil" diyen Gökdemir, hakkında İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan davada 2 bin 900 TL para cezasına çarptırılmıştı.

Ayrıca Gökdemir'in yazısı hakkında yine Yıldız'ın başvurusuyla erişim engelleme kararı alınmıştı.

Orhan Gökdemir'in avukatları 29 Kasım 2017 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne kararla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğini savunarak başvurdu.

AYM, başvuruyu 30 Eylül 2020 tarihinde karara bağlarken, gerekçeli karar yazılarak Gökdemir'e 29 Aralık'ta tebliğ edildi.

AYM, Gökdemir'i mahkum eden kararla "Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine" hükmederken, İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi'nin ifade ve basın özgürlüklerinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yargılamayı yeniden yapmasını kararlaştırdı.

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya hesabından AYM'nin kararının bazı maddelerini "Orhan Gökdemir, Nureddin Yıldız’a "Tuhafazakar Süslümanlığın Ekonomi Politiği" başlıklı yazısında “pedofil” dediği için hakaret suçundan adli para cezası almıştı. Anayasa Mahkemesi bu cezaya ifade ve basın özgürlüğü ihlali dedi" ifadeleriyle paylaştı.  

Akdeniz paylaşımında ayrıca "O dönem Nureddin Yıldız'ın talebi ile çok sayıda haber ve içerik erişime engellenmişti. Anayasa Mahkemesi önünde de bu engelleme kararları ile ilgili çok sayıda başvuru var. AYM'nin bu başvuruları da artık Orhan Gökdemir kararından sonra hızlıca karara bağlaması gerekir" dedi.