Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır’ın Sur ilçesi için 2016 yılında Bakanlar Kurulu’nca alınan acele kamulaştırma kararının iptal edilmesi için yapılan başvuruya ret kararı verdi.

Bakanlar Kurulu, 2012 yılında riskli alan ilan edilip 21 Mart 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Diyarbakır’ın Sur ve Yenişehir ilçelerine bağlı 15 mahalledeki 6 bin 300 parsel için acele kamulaştırma kararı vermişti.

Bunun üzerine Sur’da evi bulunan Halit Ölmez isimli yurttaş, yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Danıştay’a dava açmıştı. Davaya bakan Danıştay 6. Dairesi, kamulaştırma kararında hukuki aykırılık bulunmadığını belirterek davayı reddetti.

Davanın reddedilmesi üzerine vatandaş, avukatı aracılığıyla geçen yıl AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM, 20 Mart’ta verdiği kararda, kamulaştırma kararının yasal mevzuata uygun ve meşru bir amaca yönelik olduğu, mülkiyet hakkına yönelik bir ihlalin olmadığı hükmünü verdi.

SIRADA AİHM VAR

Kararı değerlendiren avukat Rona Sidar Ölmez, Bakanlar Kurulu’nun Sur için aldığı “acele kamulaştırma” kararının herşeyden önce “soyut” olduğunu ve kararda “acelelik hali”nin ne olduğunun ortaya konulmadığını ifade etti. Danıştay’ın ardından başvuruda bulundukları AYM’nin verdiği kararla, etkin bir iç hukuk yolu olmadığını kanıtlandığı eleştirisinde bulunan Av. Ölmez, en yakın zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını kaydetti.

"SUR'A BAKIŞ" 

Reuters, Sur’da hendek ve barikatlarla başlayan, tarihi ilçenin mahallelerinin yıkılmasıyla son bulan süreci, bölge halkının yaşadıklarını objektiflere taşıdı. Haber ajansı, Sur’daki yeni yerleşim yerlerini de görüntüledi.

Reuters, evinin yıkım haberini alan elektrikçi Şükrü Gündüz ve ailesinin hikâyesi de ele alındı. “..vardığında bir matkap, Diyarbakır’ın Sur bölgesindeki küçük evinin duvarına kocaman bir delik açmış bile” diye yazan ajans, “Gündüz, evi yıkmaya çalışan işçileri ikna edebilmiş. Ancak ev, devletin istimlak kararı uyarınca, iki hafta sonra, yerle bir edilmiş” ifadelerine de yer verdi.