Anayasa Mahkemesi ,Diyarbakır’ın  Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebini bir kez daha reddetti.

Sur Kaymakamlığı’nın 11 Aralık 2015’te ilan ettiği sokağa çıkma yasağı ve defnedilemeyen cenazeler için bir kez daha AYM’ye başvuruldu.

Ayhan Sevintek ve Mehmet Oran, açıkta beklemekte olan cenazelerin güvenli şekilde ailelerine teslim edilmesini ve cenazelerin daha fazla tahrip olmaması için gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep etti.

Başvuru ile ilgili tedbir kararının reddine karar veren AYM gerekçeli kararında, “Başvurucuların yakınlarının hayatlarını kaybedip kaybetmediği, eğer kaybetmiş iseler cenazelerinin açıkta bekletilip bekletilmediği konularında resmi makamlarca bir araştırma yapılmadığına ya da cenazelerin tespit edilmesine rağmen bulunduğu yerden alınmadığına dair bir sonuca ulaşılamamıştır” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada “Nitekim Valilik de cenazelere ulaşılması halinde ilgili makamlara teslim edileceğini mahkememize sunmuş olduğu yazılarda belirtmektedir” vurgusu yapıldı.

AYM bu kararıyla birlikte beşince kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermiş oldu.

AYM daha önce, Tahir Elçi, Meral Danış Beştaş ile Cizre ve Sur’da yaşayan vatandaşların tedbir taleplerinin reddine karar vermişti.

(Fotoğraf-Arşiv)