Anayasa Mahkemesi, arama ve gözaltı uygulamalarında ‘makul şüphe’ şartını getirmesi nedeniyle çok tartışılan son yargı paketini gündemine aldı. Yüksek Mahkeme, yasanın iptali için CHP’nin yaptığı başvuruyu perşembe günü görüşecek.

Anayasa Mahkemesi, aramalara ‘somut delil’ yerine ‘makul şüphe’ şartı getiren, hükümete karşı suçlarda tek hakimin kararıyla telefon dinlemesi yapılmasına vize veren son yargı paketini gündemine aldı.

İktidarla muhalefet arasında sert tartışmalara neden olan kanun teklifi 2 Aralık günü TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla kabul edilmiş ve 12 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasıyla da yürürlüğe girmişti. Kanun, hâkim ve savcı ücretlerinde artış, polise 'kuvvetli şüphe' yerine 'makul şüphe'de arama yetkisi, Danıştay ve Yargıtay'da üye ve daire sayısı artışı ile 4 bin hakim adayı alınmasını öngörüyordu.

Hükümetin hazırlıklarını daha önce yaptığı ancak 6-7 Ekim’deki ‘Kobani olayları’ sonrası süreci hızlandırarak Meclis’e getirdiği yargı paketi, yürürlüğe girdikten hemen sonra CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. CHP, paketin bazı maddelerinin iptali istemiyle 17 Aralık’ta Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi, paketteki bazı maddelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yapılan başvurunun üzerinden sadece sekiz gün geçtikten sonra konuyu gündemine almayı kararlaştırdı.