Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin tutuklu Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın bireysel başvurusunu Genel Kurul gündemine aldı. Perşembe günü gerçekleştirilecek Genel Kurul’da Yıldırım’ın başvurusu olumlu sonuçlanırsa tutuklu milletvekilleri tahliye edilebilir.

4 Kasım 2016 tarihinde yapılan operasyonların ardından aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu milletvekilleri tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bu süreçte operasyonların hukuki değil siyasi olduğunu savunan HDP’de Figen Yüksekdağ, Faysal Sarıyıldız, Tuba Hezer, Besime Konca ve Nursel Aydoğan’ın milletvekillikleri düşürüldü.

AYM’ye tutuklu milletvekilleri ile ilgili başvuruda bulunan parti, tutukluluğun bir yılı aşkın bir zaman önce gerçekleşmiş olmasına rağmen hala bir karar alınamamasını eleştiri konusu yapmış ve kararın bir an önce verilmesini istemişti.

2010-2014 yılları arasında KCK operasyonları kapsamında tutuklu kalan Yıldırım, 2014 yılında BDP milletvekili olduğu sırada AYM’ye başvuruda bulunmuş ve AYM, Yıldırım’ın seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. Yıldırım, bu kararın ardından mahkeme kararı ile tahliye edilmişti.

EMSAL OLABİLİR

AYM’nin Yıldırım hakkında, “seçilme hakkının ihlal edildiğine ilişkin” karar alması durumunda, bu karar, tutuklu milletvekilleri HDP’li Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Abdullah Zeydan, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Burcu Çelik ve Ferhat Encü ile CHP’li Enis Berberoğlu hakkında da emsal olabilir ve bu isimler de tahliye edilebilir.

KAYNAK: BirGün