Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Engelsiz Yaşam Partisi, Yenilikçi Türkiye Partisi ve Hak ve Huzur Partisi’yle ilgili hazırladığı iddianameleri görüştü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “İlk büyük kongresini süresinde geçerli bir şekilde toplamadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı” iddiasıyla, 3 partinin de “kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığını sona erdiğinin tespitine” karar verilmesini talep ediyordu.

AYM, Engelsiz Yaşam Partisi ve Yenilikçi Türkiye Partisi’nin “dağılmış sayılarak hukuki varlığının sona erdiğine” ve “tüm mallarının Hazine’ye geçmesine karar verdi.

‘KONGREYİ SÜRESİNDE TOPLAMASA DA VARLIĞINI SÜRDÜRMEK İÇİN İRADE GÖSTERDİ’

Mahkeme, Hak ve Huzur Partisi’nin dağılmış sayılarak hukuki varlığının sona erdirilmesi talebini ise reddetti. Kararın inceleme bölümünde, parti yetkililerinin savunmalarında kongrenin zamanında yapılmadığını kabul ettiği ve ilk kongrenin 26 Şubat 2017’de yapıldığı fakat yeter sayısı sağlanamadığından geçerli sayılmadığı belirtildi.

Bunun üzerine 20 Ağustos 2017’de yeniden kongre toplandığı ama bunun da geçerli sayılmadığı kaydedildi. Bunun ardından Hak ve Huzur Partisi’nin ilk büyük kongresini 7 Ocak 2018’de toplayabildiği aktarıldı.

Kararda, “Büyük kongrelerini süresinde toplayamadıkları için haklarında dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlıklarının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi talebinde bulunulan partilerin savunmalarının istenmelerinin sonra da olsa büyük kongrelerini toplamalarını, siyasi ve hukuki varlıklarını devam ettirme yönünde bir iradenin varlığı olarak kabul etmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen yazıda Partinin 7/1/2018 tarihinde büyük kongresini topladığı, buna göre hukuki ve fiili varlığını sürdürdüğü anlaşılmıştır” denildi.

AYM oy çokluğuyla Hak ve Huzur Partisi’nin “dağılmış sayılarak hukuki varlığının sona ermesi” talebini reddetti. Üyelerden Emin Kuz, karara karşı oy kullandı.