Cem Aygün'ü vuran polis Fatih Yılmaz'a 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Aygün ailesi, "İnsan öldürmenin cezası 11 yıl mı?" diyerek cezayı protesto ederken, Aygün ailesinin avukatları da Yılmaz'ın en ağır cezayı alması için temyize gideceklerini söyledi.

Keçiören'de 30 Ağustos 2012'de polisin "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen Cem Aygün davasının karar duruşması 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Fatih Yılmaz ile avukatı, Aygün'ün yakınları ve avukatları katıldı. Duruşmayı CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük de izledi.

 Aygün ailesinin avukatlarından Murat Yılmaz, sanık Yılmaz'ın emniyet görevlisi olmasına rağmen kaçtığını belirterek, "Böylelikle kaçma ihtimali doğrulandı. 8 Mayıs'ta tutuklama kararı verilirken bu kadar süre Ankara Emniyeti de görevini savsaklayarak tutuklamadı. Dün gelip teslim olmasının bir anlamı yoktur. O nedenle en üst sınırdan ceza verilmeli. Kaçması, mahkemedeki halleri dikkate alınmalı. Bu nedenle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Savcı, önceki duruşmadaki tutuklanması yönündeki mütalaasını yineledi. Sanık avukatı ise Yılmaz'ın beraatini talep etti. Ardından mahkeme heyeti duruşmaya kısa bir ara verdi. Bu sırada Aygün'ün ablaları sanık polise "Dön arkana bir bak. Bir kişiyi öldürmedin. Kaç kişiyi öldürdün? Katil" diyerek tepki gösterdi.

Aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, Yılmaz'ın "kasten adam öldürmek değil, yaralamak amacıyla ateş ederek ölüme sebebiyet vermekten" 11 yıl 8 ay hapis cezası verirken, kaçma şüphesi olduğu için tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Kararın ardından Aygün ailesinin sanığa tepkisi yine sürdü. Bu sırada Cem Aygün'ün ablaları fenalık geçirdi. Sanık polis Fatih Yılmaz'ın salondan çıkarken eliyle tehdit işareti yaptığı görüldü. Duruşma salonu önünde de tepkisini sürdüren Aygün ailesi "İnsan öldürmenin cezası bu kadar mı olmalı? O zaman biz de öldürelim, 11 yıl verin" diyerek kararı protesto etti.

Adliye çıkışında Aygün ailesi ve avukatlar, basın açıklaması yaptı. Aygün ailesinin avukatı ve ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, polislerin yargı tarafından korunduğunu ifade ederek, "Savcı adli kontrol dahi vermedi. Biz geri adım atmadık avukatlar olarak. Bu ceza bizi tatmin etmedi. Kasten öldürmekten ceza verilmesi gerekirdi. En az 25 yıl almalıydı. Temyiz edeceğiz ve daha fazla ceza alması için her şeyi yapacağız. AKP iktidarının Polis Vazife ve Salahiyatları Kanunu'nda (PVSK) yaptığı değişiklikten dolayı polis rahatça silah kullanıyor. Yargıda polisleri koruyor" diye konuştu.

Polislerin bu şekilde korunması halinde daha fazla genç insanın hayatını kaybedeceğine dikkat çeken Av. Yılmaz, "8 Mayıs'ta tutuklama kararı verildi. Ancak sanık polis kaçtı. Dün akşam gelip teslim olması ise taktiksel bir durumdur. Kaçma ihtimalini 8-21 Mayıs tarihleri arasında gösterdi. Ancak burada emniyetin de hakkında yakalama kararı bulunan görev başındaki bir polisi teslim etmeyen yaklaşımıyla karşı karşıyayız. 11 yıl 8 aylık cezanın üçte ikisini, yani 7.5 yıl yatacak" dedi.