Hıdır Işık

Ülke olarak kritik bir demokrasi sınavı vermeye yaklaştığımız şu günlerde tüm kamuoyunun dikkati, partilerin ve milletvekili adaylarının seçim çalışmalarına yoğunlaşmış bir durumda. Dibe vuran ekonominin, artan işsizliğin, hukuk algısının toplum nazarında güven kaybetmesinin, parlamenter sistemden uzaklaşıldığı kanaatinin ve toplumun ayrışarak keskin sosyolojik bir sapma içine girmesinin seçmen üzerindeki etkisinin belirgin bir şekilde dikkat çekmeye başladığını gösteriyor anket sonuçları.

Tüm ülkenin gündemini kapsayan böylesi nefes kesici bir tabloda, her geçen gün anket şirketlerinin verilerinde HDP’nin (Halkların Demokratik Partisi) öncekilerde olduğu gibi bu seçimde de belirleyici bir role sahip olduğu görülüyor. Birçok vekili ve yöneticisi tutuklu bulunan HDP’nin belirlediği milletvekili adaylarının bazılarının kamuoyunun yakından tanıdığı isimler olması da dikkati çekiyor.

Aydın milletvekili adayı sanatçı Ferhat Tunç bu isimlerden biri. Tunç 35 yıllık sanat yaşamının hemen her evresinde ürettiği hit şarkılarla kitleleri coşkunluğa sürüklemesinin yanı sıra, insanca bir yaşamın mücadelesini vermek ve demokratik bir ülkenin özlemini haykırmak için alanlarda olmasıyla da tanınan bir sanatçı. HDP’nin Tunç’u Aydın’dan aday göstermesinin sebeplerine gelince, 25 yıldır senenin belli zamanlarında Aydın’da yaşayan sanatçının yöre halkının geneli tarafından sempatiyle karşılandığı, özellikle de bölgedeki Alevi ve Kürt yurttaşlar tarafından çok sevilmesinin yarattığı sinerji olduğu belirtiliyor.

Müzikal üretimiyle, sesiyle ve toplumsal reaksiyonlara duyarlılığıyla özgün müziğin ülkemizdeki önemli isimlerden biri olan Ferhat Tunç, iki hafta önce partisi HDP tarafından aday gösterildiği Aydın’da seçim çalışmalarına başladı. Dikkat çeken bir dinamizmle şehrin her ilçesini, her köyünü ve mahallesini ziyaret eden, burada başta esnaf, işçi olmak üzere halkın tüm kesimleriyle görüşen, onların sorunlarını taleplerini, beklentilerini dinleyen Tunç’un programı yerel basından tarafından da yakından takip edildiği gözleniyor.

Bir önceki seçimde CHP’ye oy veren yöredeki Alevi yurttaşların Tunç’a olan ilgisine dair düşünceleri sorulduğunda, “Bir önceki seçimde HDP’nin Aydın’dan küçük bir farkla milletvekili çıkaramadığını, fakat demokrasiden uzaklaşıldığı böylesi bir dönemde HDP’nin parlamentoya girmesinin can alıcı bir önem taşıdığını, bu anlamda da 35 yıldır şarkılarını dinledikleri, cenazesinden düğününe kadar yaşadıkları iyi kötü hemen her günde yanlarında gördüklerini söyledikleri Ferhat Tunç’u desteklediklerini” ifade ediyorlar genel olarak.

Esen rüzgârın ağır başlılığına bakılırsa Aydın halkı, yeryüzü rüyasına şarkılarıyla tutundukları Ferhat Tunç’u parlamentoya gönderecekler.