Çamlıhemşin Bağımsız Belediye Başkanı İdris Lütfi Melek, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar’ın Ayder’e giriş ücretleri konusunda yaptığı açıklamalara cevap verdi.

 

Ak Parti Rize milletvekili Nusret Bayraktar, Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ve Rize Vali yardımcısı Ümit Hüseyin Güney'in bir iftar yemeğinde konu ettikleri Ayder'e giriş ücretlerinin yüksek olduğu konusunda Çamlıhemşin Belediye başkanlığından açıklama geldi.

 

Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, girişte bir ücret alınmasına karşı olmadıklarını ancak 30 TL’nin dünyanın hiçbir yerinde olmayacak kadar yüksek bir rakam olduğunu söylemişti. Belediyenin aldığı para karşılığında hizmet de veremediğini söyleyen Bayraktar, bu rakamın sembolik bir seviyeye çekilmesi için gerekeni yapacaklarını ifade etmişti.

 

Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek yaptığı açıklama da şunları dile getirdi;

 

Bayram ziyaretleri için bölgemizde bulunan Rize Milletvekilimiz Sayın Nusret Bayraktar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Özyanık, Rize Vali Yardımcımız Sayın Ümit Hüseyin Güney’in de katıldıkları bir sohbet esnasında işletmeciliğini yapmakta olduğumuz Kaçkar Dağları Milli Parkı 1 nolu Ayder kontrol kapısı giriş ücretlerinin gündeme geldiğini yerel haber sitelerinden öğrenmiş bulunmaktayız.

 

Yerel medyadan izlediğimiz kadarıyla sayın yetkililer yanlış ve eksik bilgilendirilerek yönlendirilmek istenmektedirler.

 

-Öncelikle Ayder Giriş Kapısı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden ihale yoluyla kiralanmış olup 2012 yılı kirası 88.722 liradır.

 

-Yıllık kira bedelinin %5 ine tekabül eden 4.437 lira ağaçlandırma fonuna ödeme yapılmaktadır.

 

-Belediyemiz MP ile yapmış olduğu protokol çerçevesinde Milli Parklar sahası içerisinde kalan Yukarı Kavrun Yaylası, Aşağı Kavrun Yaylası, Galer Düzü ve Ayder’in içme suyu, kanalizasyon, alt yapı hizmetleri ve çevre temizliğini yapmakta; aynı protokol çerçevesinde toplanan çöpleri Trabzon Of toplama merkezine nakletmekte, ton başına 40 lira para ödemektedir. Nakliye, yakıt, personel gideri hariç sadece çöp dökme ücreti olarak yılda 40.000 lira civarında ücret ödenmektedir.

 

-Giriş kapısında 5 personel, sadece Milli Parklar şahsı içerisinde 3 temizlik personeli çalışmaktadır.

 

-Belediyemizin topladığı toplam çöpün %60’ı Milli Parklar şahsı içerisinde üretilmektedir.

 

-İddia edildiği gibi giriş ücretleri 30 lira değildir.

 

-Otomobil giriş ücreti 10 lira

 

-Minibüs giriş ücreti 30 lira

 

-Otobüs giriş ücreti 70 liradır.

 

Aynı statüdeki diğer Milli Parklarda giriş ücretleri aşağıdaki listede görülmektedir.

 

-Kaz dağlarında otomobil 17,50 lira otobüs 90 lira

 

-Trabzon Sümela otomobil 15,00 lira otobüs 80 lira

 

-Trabzon Çamburnu otomobil 10,00 lira

 

-Giresun Koçkayası otomobil 12,50 lira otobüs 102 lira

 

-Çanakkale Kabartepe otomobil 15.00 lira

 

-Muğla Kovanlık otomobil 13.50 lira otobüs 93 lira

 

-Adıyaman Nemrut otomobil 20.00 lira minibüs 70 otobüs 103 liradır.

 

Milli Parklar Genel Müdürlüğü ilgili milli parkın konumu ve özelliğine göre değerlendirme yaparak görüldüğü gibi 5 TL’den 20 TL’ye kadar ücretlendirme yapmakta, hatta kişi başı 8 TL (Nemrut),otobüs başı 140 TL.(Antalya) ücret belirleyebilmektedir:

 

Rize Valiliği İl Özel İdaresi tarafından 1993 yılında başlatılmış ve 19 yıldır sürmekte olan uygulamanın sanki yeni başlanmış gibi sürekli gündeme getirilmesi, yalan yanlış bilgilerle yetkililerin ve kamuoyunun meşgul edilmesi gerek Çamlıheminşin’e gerek bölgenin tek turizm merkezi olan Ayder’e zarar vermekte, kamuoyunda yanlış algılamalara yol açmaktadır.

 

(Lazhaber.com)