Asker firarisi olduğu gerekçesiyle on aylık hapis cezası alan ve cezaevine götürülürken kaçan Demirkaya'nın ölümüne neden olan polis memuru Murat S. serbest bırakıldı.

 

Aydın'da Mahir Zorbey Demirkaya'yı başından vurarak ölümüne neden olan polis memuru Murat S. çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu arada olay sırasında yere düşen polis memurunun sol kolunun bilek ile dirsek arasının alçıya alındığı ifade edildi.

 

Demirkaya'nın, asker firarisi olduğu gerekçesiyle kesinleşmiş on ay hapis cezası vardı. 4 Mart Pazar akşamı tutuklanan Demirkaya, Adliye çıkışında annesine sarılmak istediğini söylemiş ve annesine sarıldıktan sonra kaçmıştı.

 

Polisler Demirkaya'nın arkasından "dur" ihtarında bulunmuş ve havaya ateş açmıştı. Bu esnada Murat S. adlı polisin silahından çıkan kurşun Demirkaya'nın kafasına isabet etmiş ve Demirkaya hayatını kaybetmişti.

 

Polis memuru gözaltına alındıktan sonra yaptığı savunmada ayağının kayması sonucu Demirkaya'yı yanlışlıkla kafasından vurduğunu söylemişti.

 

Antalya'da 27 Ekim 2008'de Çağdaş Gemik'i ve İzmir'de 25 Kasım 2007'de Baran Tursun'u öldüren polisler de "dur" ihtarına uymadıkları için havaya ateş ettiklerini, o sırada ayaklarının kaydığını ve yanlışlıkla öldürdüklerini söylemişlerdi.

 

"HUKUKİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Demirkaya’nın emekli asker dedesi İbrahim Demirkaya, "Torunum, bilerek kasıtlı olarak vurulmuştur. Bir kovalamacada düştükten sonra tabanca ateş aldı bahanesi son derece hatalı. Eğer polis düştüğünde tabanca ateşlenmişse, kurşun yere yakın seyrederdi. Nasıl olur da, kurşun 1 metre 75 santimetre sekip başına isabet eder? Olayda kasıt olduğu belli. Üzgünüz. Ancak bu tip olayların artık yaşanmaması için hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz, elimizden geleni yapacağız" dedi.

 

Mahir Demirkaya'nın dayısı İskender Avcı ise polisin görevini kötüye kullandığını öne sürdü. Yeğeninin asker kaçağı olduğunu doğrulayan Avcı, ''Adliyede ailesi ile vedalaştıktan sonra o psikolojiyle kaçmış. Üzerinde ne bir silah ne bir kesici alet var. Ayrıca kamu güvenliğini tehdit edecek bir suç işlememiştir. Polis cinayet işlemiştir. Kaçsa yeğenim nereye kadar kaçacak. Olayı en üst mahkemeye kadar taşıyacağız'' diye konuştu. (bianet)