ABD’nin talebiyle Avusturya’da yakalanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz, Wels Bölge Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı.

Mahkeme, Korkmaz’ın tutukluluğuna devam kararı verdi.

ABD’nin talebi üzerine firari Avusturya’da ‘kara para aklama’ suçlamasıyla 19 Haziran 2021’de tutuklanan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, bugün Wels kentinde bulunan Bölge Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Basın mensuplarının alınmadığı gizli duruşmada, Korkmaz’ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

AVUKATTAN AÇIKLAMA: BELGELER HENÜZ GELMEDİ

BirGün’den Cevahir Yıldırz’ın haberine göre, duruşma çıkışında, Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Korkmaz’ın mahkemede iki Avusturyalı avukat tarafından savunulduğunu ifade eden Dülger, “Müvekkilin ifadesine başvuruldu. Müvekkilin tutukluluğu 5 Ağustos’a kadar uzatıldı. Çünkü ABD ve Türkiye’den istenen belgeler henüz gelmedi. Bunların Avusturya hukukuyla olan uyumunun incelenmesi gerektiği söylendi” dedi.

Av. Dülger, 5 Ağustos’taki duruşmanın yine Wels’te görüleceğini belirtti.

“İADE İHTİMALİ YÜZDE YÜZDE 50”

“Tahliye talebinde bulundunuz mu?” sorusuna Av. Dülger, “Tabii, bulunduk. Ama mahkeme şu anda bunu uygun görmedi” şeklinde yanıt verdi.

Dülger, Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye ve ABD’ye iade ihtimalinin ‘yüzde 50 yüzde 50’ olduğunu kaydetti.

İadeyle ilgili kararın 5 Ağustos’ta verilmeyeceğini dile getiren Dülger, “Buradaki meslektaşlarımızın söylediğine göre, iade talepleri 8 aydan 1 yıla kadar uzayan süreçler” diye konuştu.

Dülger, mahkemenin ardından son kararın Avusturya Adalet Bakanı tarafından verileceğini söyleyerek “İşin bir de politik kısmı var, aynı Türkiye’de olduğu gibi” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’YE 'TUTUKLAMA' ELEŞTİRİSİ

5 Ağustos’taki duruşmayla ilgili ise Dülger, “Tahliye kararı çıkmaması için hiçbir neden yok” dedi ve şöyle devam etti: “Türkiye’de maalesef tutuklama bir ön ceza haline gelmiş durumda. Avusturya ve Almanya’da özgürlüklere çok önem veriliyor.”

Dülger, Korkmaz ile ilgili ‘kara para aklama’ suçlamasına mahkeme tarafından bakılmadığını, mahkemenin yalnızca ABD ile Türkiye’nin iade taleplerini incelediğini aktardı.

AVUKATI, ESKİ ADALET BAKANI MI?

Av. Volkan Dülger, BirGün’ün “Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatlarından biri, eski Avusturya Adalet Bakanı Dieter Böhmdorfer mi?” sorusu için ise soru işaretini gideren bir yanıt vermedi.

Dülger, “Eski bakan olsa ne olur, olmasa ne olur. Biz avukatımızdan memnunuz” ifadelerini kullandı.

Sağcı FPO'dan milletvekili olan Dieter Böhmdorfer, 2000-2004 yılları arasında Avusturya Adalet Bakanı olarak görev yapmıştı. Böhmdorfer, FPO lideri Jörg Haider'ın uzun süre avukatlığını da üstlenmişti.

ABD’de Utah Başsavcı Vekili Andrea Martinez tarafından 133 milyon dolarlık kara parayı akladığı iddia edilen Korkmaz hakkında, toplamda 225 yıla kadar hapis cezası isteniyor.