ÇHD'li avukatların yarın Silivri Yerleşkesinde görülecek davası öncesi Taksim'e yürümek isteyen İstanbul Barosu avukatlarının önü, Galatasaray meydanında TOMA ve zırhlı araçlarla kesildi. Aralarında İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu yüzlerce avukatın, tutuklu meslektaşları için yapmak istediği yürüyüş engelleyen polis, Galatasaray ve Taksim genelinde adeta OHAL ilan etti. Meydandan polis amiriyle yapılan uzun bir pazarlık sonrası İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu telefonla arayan İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, bu hukuksuzluğa ve utanca son vermesini istese de vali barikatı açtırmadı.

Silivri yerleşkesinde yarın görülecek ÇHD avukatlarının davasına dikkat çekmek için İstanbul Barosu önünde bir araya gelen yüzlerce avukat, tutuklu avukatlarının serbest bırakılmasını istedi.  “Savunma yargılanıyor” pankartı ve ellerinde meşalelerle Baro’dan Galatasaray meydanına yürüyen avukatlar, “Savunma yargılanamaz”, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın”, “Savunma susmadı susmayacak” sloganlarını attı. Galatasaray meydanından Taksim’e yürümek isteyen avukatların önü TOMA, zırhlı araçlar, çevik kuvvet ve sivil polis barikatıyla kesildi.

POLİS SUÇ İŞLİYOR

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Güvenlik Şube Müdürü ile yaptıkları pazarlık da fayda etmedi. Bunun üzerine Kocasakal kortej arabasına binerek söz aldı. Polislerin suç işlediğini vurgulayarak sözlerine başlayan Kocasakal, Anayasadaki “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” maddesini hatırlatarak polislerin Anayasayı ihlal ettiğini belirti. Herkesin Taksim’de yürüyüş yapma hakkı olduğunu altını çizen Kocasakal, bu hukuksuzluğun hesabını soracaklarını belirti.

YARGI TUTSAK

Ümit Kocasakal konuşması sonrası açıklamayı okudu. 24-25-26 Aralık tarihleri arasında ÇHD avukatlarının mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanacağını hatırlatan Kocasakal, bunun demokrasi ve hukuk devleti bakımından kaygı verici olduğu kadar topluma yönelik bir tehdit ve gözdağı olduğuna dikkat çekti.  AKP hükümeti tarafından 2011’de yapılan yasal değişikliklerle yargının siyasi iktidar ve bu iktidarı gayri meşru şekilde paylaşmak isteyen bir takım güçlerin kontrolüne girdiğini belirten Kocasakal, hiç kimsenin hukuk güvenliği kalmadığının altını çizdi. Yurttaşların hak ve özgürlüklerinin siyasi iktidarın keyfine terk edildiğini dile getiren Kocasakal, bu şekilde yargının tutsak edildiğini ve sıranın susmayan, boyun eğmeyen, hukukun üstünlüğünü hayata geçirmeye çalışan savunmaya, avukatlara ve barolara geldiğini vurguladı.

Savunmanın, yargının kurucu ve eşit üç parçasından biri olduğunu hatırlatan Kocasakal, ancak bu durumu kabullenemeyen siyasi iktidar ve bir kısım yargının kabul edilemez uygulamalara imza attığını hatırlattı. Kocasakal savunmaya yönelik saldırıları şöyle sıraladı: “Avukatlar hukuksuz ve keyfi bir biçimde duruşma salonlarından çıkarılmakta, duruşmalarından men edilmekte, fiziki saldırılara uğramakta, mesleki faaliyetleri sorgulanmakta, sabaha karşı büroları basılmakta, kapıları kırılmakta, hukuksuz aramalara ve yakalamalara maruz kalmaktadırlar. Yoğun bir medya desteği ve kara propaganda ile masumiyet karinesi hiçe sayılarak avukatlar terör örgütü üyesi olarak damgalanmakta, daha vahimi bu çerçevede siyasi iktidar mensupları yargıya açıkça emir ve talimat verebilmektedir.”

BİZ AVUKATIZ HİÇ BİR GÜCE BİAT ETMEYİZ!

“Kendisi güvencede olmayan, keyfi saldırılara maruz kalan avukat, yurttaşların hakkını nasıl savunacaktır” diye soran Kocasakal, avukatlara bu denli keyfi ve dayanıksız müdahalelerde bulunan bir siyasi iktidarın yurttaşlara neler yapabileceğini kestirmenin zor olmadığını bunun yaşananlarla da görüldüğünü belirtti. “Biz avukatız güce tapmayız, zulme ve baskıya boyun eğmeyiz, hiçbir iktidara ve güce biat etmeyiz” diye vurgulayan Kocasakal, “Gerekirse kırılırız, eğilip bükülmeyiz. Hiç kimseden emir almayız, kimsenin kölesi ve emir eri de olmayız. Biz gücümüzü kuvvetten, iktidardan değil, hukuktan, haktan ve halktan alırız” dedi.

Açıklama sonrası “ Savunmaya değil çetelere barikat” sloganlarını atan avukatlar yarın Silivri’de buluşmak üzere meydandan ayrıldı. (ANF)