İstanbul - Savunmaya Özgürlük Platformu üyeleri, İstanbul Barosu'nun önünde açıklama yaptıktan sonra, ruhsat verme törenini basarak, baro yönetimini tutuklu üyelerine sahip çıkmaya çağırdı.


Baro Başkanı Ümit Kocasakal ise bu talebe, "Biz vatandaşa da avukata da sahip çıkıyoruz. Bunun dışında başka bir şeye sahip çıkmamız isteniyorsa o ayrı bir şey" yanıtını verdi.

Savunmaya Özgürlük Platformu üyeleri, İstiklal Caddesi'ndeki İstanbul Barosu önünde açıklama yaptı. Platform adına açıklamayı okuyan Avukat Fatma Elveren, son operasyonlarda 14 baro üyesi avukat hakkında tutuklama ve yakalama kararı verildiğini hatırlattı. Bu gelişme karşısında İstanbul Barosu yönetiminin sessiz kalmasını eleştiren Avukat Elveren, "Aynı baro yönetimi, Ergenekon soruşturmalarında yönetim kurulu kararı ile tutuklamaya itiraz ederken kendi örgütünün mensubu ve meslektaşları için hiçbir girişimde bulunmamıştır" dedi.

Paris Barosu ve Atina Barosu'ndan bile bu operasyonlara karşı tepki geldiğini söyleyen Avukat Elveren, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Savunma mesleğine yönelik bu vahim saldırıya sessiz kalan İstanbul Baro yönetimi mesleğin saygınlığına da, hukukun demokratikleşmesi mücadelesine de insan haklarını savunmak ve korumak işlevine de leke düşürmüştür. Mevcut baro yönetimi, 12 Eylül hukuksuzluğu ile cezaevinde bedel ödemek zorunda bırakılan Orhan Apaydın gibi bir baro başkanının mirasını taşıyamamış, on binlerce üyesinin gücünü, mesleğin onurunu savunma yönünde değerlendirememiştir" dedi.

Avukat Fatma Elveren, İstanbul Barosu yönetimini, şoven ve ayrımcı politikalardan ve 'devlet avukatlığı'ndan vazgeçmeye ve üyelerine sahip çıkmaya çağırdı.

Avukatlar açıklamanın ardından baro binasına girerek, ruhsat verme törenini bastı, protestolarını burada da sürdürdü.

Tepki karşısında şaşkınlığa düşen Baro Başkanı Ümit Kocasakal ise, "Biz her zaman avukata da vatandaşın hakkına da hukukuna sahip çıkıyoruz. Ama bunun dışında başka bir şeylere sahip çıkmamız isteniyorsa o başka bir şey" diye konuştu. (ANF)