Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Avrupa’nın en büyük siyasi oluşumu Avrupa Halk Partisi (EPP), 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak sunulan tasarıyı kabul etti.

EPP kabul ettiği tasarıyla, 1915 Ermeni Soykırımı’nı kabul etmesi ve sonuçlarının telafi edilerek Ermenilerin yeniden anayurtlarına yerleşmesi konusunda Türkiye’ye çağrıda bulundu.

39 ülkeden 78 siyasi parti üyesi bulunan EPP’nin kabul ettiği tasarıda, Ermenilere yönelik sürgün, toplu katliam, etnik temizlik yapıldığı ve Ermeni kültürel mirasının yol edildiği, işlenen soykırım suçunun inkârının ise sorumluktan kaçmak, cürümün meşru gösterilmesi amacı taşıdığı kaydedildi.

Brüksel’de bugün yapılan oturumda kabul edilen tasarıda, Avrupa Birliği (AB) sürecini tamamlamak, uluslararası taahhütlerini yerine getirmek ve AB ile ilgili hedeflerine ulaşma doğrultusunda zemin teşkil etmesi bakımından Osmanlı Devleti’nin işlediği soykırım gerçeğini tanıması ve kınaması konusunda Türkiye’ye çağrıda bulunuldu.

Dokuz maddeden oluşan tasarıda, 1894-1924 tarihleri arasında Osmanlı ve Türkiye’nin farklı rejimleri tarafından planlı, kasti ve sürekliliği olan bir şekilde Ermeni halkına yönelik olarak uygulanan soykırımın kınandığı belirtildi.

İnkârın, soykırım suçunun devamı olduğu vurgulanan tasarıda, “1915 Ermeni Soykırımı’nın bir buçuk milyon masum kurbanı ve hayatta kalmak ve insanlık onurunun muhafaza edilmesi için mücadele veren kurtulanlar önünde saygıyla eğiliyoruz” denildi. 

Tasarıda, soykırımın Ermenilerle sınırlı kalmadığı, Pontus Rumları ile Süryanilerin de imha ve zorunlu göçe tabi tutuldukları belirtilerek, Rum ve Süryani toplumlarının kayıplarının da saygıyla anıldığı kaydedildi.

Tasarıda, savaş sonrası Almanya’nın müstesna dürüstlük ve girişkenlik örneğini takip ederek tarihi kabul etmeye, Ermeni Soykırımı ile Ermenilerin malvarlığına el konduğu gerçeğini kabul etmeye davet edilen Türkiye’ye, bundan kaynaklanan zararların telafi ve tazmin edilmesi konusunda, Avrupa ülkesine yakışır bir şekilde siyaset üretmesi ve Ermenilerin anayurtlarına dönerek yaşamlarına yeniden devam edebilmeleri için koşullar oluşturulması konusunda çağrıda bulunuldu.

Tasarıda, tarihi kültürel mirasın korunması ile ilgili hükümler hatırlatılarak, geçen yüzyıl boyunca tahrif edilen, yıkılarak yok edilen Ermeni kültürel mirasının, tarihi Batı Ermenistan’ın ana kentlerinde bulunan Ermeni kiliseleri, okulları, kaleleri, mezarlıkları ve tarihi eserlerinin restore edilerek asıl sahiplerinin kullanımına tahsis edilmesi yönünde Türkiye hükümetinin yasal yükümlülüklerini gerçekleştirmesi talep edildi.

Tasarıda, AB, AB Komisyonu, AB Konseyi ve Parlamentosu’na da çağrıda bulunularak, Türkiye’nin üstlendiği uluslararası hükümler ve taahhütlerini bütünüyle yerine getirmesi ve bu doğrultuda Ermeni Soykırımı ile insanlığa karşı işlenen suçlar konusuna odaklanılması ve 24 Nisan’ın resmen Ermeni Soykırımı’nın kurbanlarını anma günü olarak kabul edilmesi talep edildi.   

Tasarıda, Ermeni Soykırımı’nın Türkiye tarafından tanınması ve kınanmasının, Ermeni ve Türk halklarının tarihi uzlaşması sürecinde yeni bir sayfa açacağı kaydedildi.