HDP Grubu ile bir araya gelen, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitella, “Şu çok açıktır ki, eğer Erdoğan insan hakları ile ilgili sorunları çözmezse müzakerelerin askıya alınmasını talep etmek zorunda kalacağız. Dolayısı ile burada seçim Erdoğan’a kalmıştır” dedi. 

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitella ve beraberindeki heyet, HPD Meclis Grubu salonunda, HDP Grup Başkanvekilii Filiz Kerestecioğlu, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar'dan oluşan heyet ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak yaklaşık bir saat süren toplantının ardından, basın toplantısı gerçekleştirildi. Avrupalı heyet adına açıklamayı Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitella yaparken, HDP heyeti adına ise, HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu yaptı. 

DEMİRTAŞ’A DAYANIŞMA MEKTUBU

İlk önce açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, kendilerine yapılan ziyaret için Avrupalı heyete teşekkür ederek, “Özellikle Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’a dayanışma duygularını yansıtan bir mektup teslim ettiler. Bu sabah da Selahattin Beyin duruşmasını izlediler. Aslında duruşma izleme denenmeyecek bir durumdu. Maalesef Türkiye’deki yargıyı gösteren bir kareye kendileri bizzat tanıklık etmiş oldular” sözlerini sarf etti.

‘TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİSİNE VURULAN DARBEYİ KONUŞTUK’

Kerestecioğlu ayrıca Avrupalı heyete Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri başta olmak üzere, HDP ve Türkiye demokrasisine vurulan darbeleri konuştuğunu belirtti. Kerestecioğlu, “Önceliğimiz tutuklu eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimizin serbest bırakılmasıdır. Aynı şekilde haksızca gözaltında olan ya da tutuklu bulunan tüm gazetecilerin, akademisyenlerin serbest bırakılması ve işlerinden edilen insanların işlerine iade edilmesidir. Bu dileklerimizi ve müzakerelerimizi gerçekleştirdik” diye konuştu. 

‘TÜRKİYE’ DE YAŞANANLAR MEDENİ ÜLKELERDE YAŞANMAZ’

Daha sonra konuşan Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitella ise “Kardeş partilerden birisi ile bir araya gelmek ve yoldaşımız Demirtaş’a olan dayanışmamızı ortaya çıkarmak için buraya geldik. Benim şahsen ve aynı zamanda grup üyelerimizin ortaya koyduğu dayanışma sadece Demirtaş için değil, aynı zamanda cezaevinde bulunan binlerce insan içindir” dedi. Pitella ayrıca Türkiye’de yaşananların medeni bir ülkede yaşanamaz olduğuna da dikkat çekerek, “Buradan baktığımızda aslında hukukçuların, siyasetçilerin ya da sıradan insanların herhangi bir gerekçe olmaksızın cezaevinde olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun için de açlık grevi başlatmış olan insanlarla da dayanışma içinde olduğumuzu da paylaşmak istiyorum” şeklinde konuştu. 

EĞER ERDOĞAN İNSAN HAKLARI İLE İLGİLİ SORUNLARI ÇÖZMEZ İSE…

Kendilerini Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılımını destekleyen ilk sosyalist ve demokratlar olarak niteleyen Pitella, “ Şu çok açıktır ki, eğer Erdoğan demokratik olmayan bloğundan dönmez ise insan hakları ile ilgili sorunlar çözülmez ise müzakerelerin askıya alınmasını talep etmek zorunda kalacağız. Dolayısı ile burada aslında seçim Erdoğan’a kalmıştır. Yani halkı için en iyisini kendisi seçecektir. Bu da bize sorarsanız halk için en iyisi demokrasi ve özgürlüktür. İnsan haklarıdır. Bu değerler Avrupa demektir. Avrupa da bu değerler demektir” şeklinde ifadeler kullandı.