Kobani Davası’nın 26 Nisan’da görülmeye başlanacak ilk duruşması öncesi Avrupalı bazı siyasi parti başkanları ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi milletvekillerinden HDP’ye destek geldi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk Grubu Koordinasyon üyeleri François Alfonsi, Andreas Schieder ile Nikolaj Villumsen, Avrupa Sol Parti Başkanı Heinz Bierbaum, Avrupa Yeşiller Partisi Eşbaşkanları Evelyne Huytebroeck ve Thomas Waitz, Avrupa Özgürlükler İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle ile Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı  Sergei Stanishev tarafından ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada HDP’nin sistematik baskılarla sindirilmek ve Kobani direnişinin kriminalize edilmek istendiği belirtilerek, bu ve benzeri davaların “siyasi” olduğunun altı çizildi.

KOBANİ 

Savcılığın HDP'li yöneticiler ve seçilmişlerin dahil olduğu 100’ü aşkın kişinin tutuklanmasını istediğine dikkat çekilen açıklamada, Kobani olaylarına destek için yapılan gösterilerin yıllar sonra “terörizme destek” olarak yargılanmak istendiği kaydedildi.

Açıklamada, HDP'nin yaşanan olaylara dair defalarca Meclis araştırması açılması talebinde bulunduğu ve bunların iktidar tarafından her seferinde reddedildiği hatırlatıldı.

‘HUKUK İHLALİ’

Açılan davanın “hukuk ihlali” olarak değerlendirildiği açıklamada, “HDP’ye yönelik hukuk ihlaline karşı durulmalı.

HDP'li seçilmişlerin, araştırılması dahi engellenen bu olaylar yüzünden sorumlu tutulması kabul edilemez. Bizler, sistematik baskılara maruz kalan HDP ile dayanışma içerisindeyiz. Ayrıca Kobani’ye destek amaçlı direnişin kriminalize edilemeyeceğini de söylüyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “Erdoğan'ı asıl kahreden şey vahşice katledilen yurttaşlarımız değil, IŞİD’in Kobani'de yenilmiş olmasıdır” sözlerine de yer verildi.

DESTEK ÇAĞRISI

26 Nisan’da başlayacak davaya salgın önlemleri gerekçesiyle gözlemci olarak katılamayacaklara her alanda destek eylemleri düzenlemeleri çağrısında bulunan Avrupalı siyasetçiler, yine herkesten sosyal medyada #SolidarityWithHDP ve #DefendKobani hashtagleriyle dayanışmada bulunmalarını istendi.