Mosaik Travel Tours aracılığı ile Avrupa’nın birçok bölgesinde yaşayan Kürtler ‘Tura Newroze 2014’ diyerek yola çıktı. Bu sene kutlanacak ve finali Diyarbakır'da yapılacak Newroz’a katılmak üzere tura başladılar.

Birçok neden ile Avrupa’ya gitmek ve orada yaşamak zorunda kalan Kürtler için düzenlenen kültür turu esnasında Mardin, Midyat, Urfa, Cizre, Dara, Halfeti, Hasankeyf ve Amed gezilecek yerler arasında olacak.

ROBOSKİ’NİN SESİNİ AVRUPA’YA TAŞIYACAKLAR

Roboski köyü normalde turda gidilecek yerler arasında olmamasına rağmen, gelenler yoğun şekilde orada yaşayan insanların acılarını paylaşmak isteyince, tur yöneticileri de rotalarını kısmen değiştirerek gelenleri dün Roboskili aileler ile buluşturdu.

Avrupa’nın birçok farklı ülkesinde yaşayan ve kültür turu için gelen Kürtler ile Roboskili ailelerin mezarlıkta buluşması esnasında duygulu anlar yaşandı.

Tur organizatörlerinden Piroz Gültekin mezarlıkta bir konuşma gerçekleştirdi. Gültekin ''Roboski’de yapılan katliamdan duyduğumuz üzüntüyü nasıl dile getireceğimizi bilemiyoruz. Avrupa ülkelerinde yaşayan Kürtler Roboski katliamını yüreğimizde yara olarak yaşatıyoruz'' dedi.

Gültekin tüm platformlarda Roboski’yi gündeme getireceklerini ve katliamın failleri açıklanana kadar takipçisi olacaklarını söyledi.

“SADECE GEZMEK İÇİN GELMEDİK”

Avrupa’dan Newroze 2014 turunu düzenleyenlerden Evin Gedik ise; “Bu sene özellikle Roboski’ye gelmek istedik, turumuz sırasında sadece gezmek, eğlenmek değil aynı zamanda Kürt halkının yaşadığı acılara ortak olmak, Roboski’deki ailelerin acılarını paylaşmak, olduğumuz her yerde her platformda bu acıları dillendireceğimizi bu katliamın takipçisi olacağımızı, hesabını soracağımızı dile getirmek için geldik” dedi.

Buraya gelmeden bu acıyı anlamanın zor olduğunu söyleyen Evin Gedik, Roboski’ye geldikten sonra anaların gözyaşlarını öksüz kalan çocukları görünce acıları daha derinden hissettiklerini belirtti.

Evin Gedik, “Kendi adıma ve turdaki bütün arkadaşlar adına söz veriyorum, ne bu acıyı unutacağız ne de unutturacağız'' dedi

Grup Roboski-Der’e de ziyarette bulunduktan sonra Mardin'e gitmek üzere yola çıktı.

İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber Roboski