Avrupa'da Kürtlere yönelik operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Fransa ve İspanya'da toplam 22 Kürt gözaltına alınırken, Almanya'da ise bir kişiye soruşturma açıldı.

İSPANYA'DA 6 GÖZALTI

İspanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada PKK’ye yönelik “Kapadokya” ismiyle bir operasyon yürütüldüğü belirtildi. İspanya'daki Kürtlerin siyasi faaliyetlerine yönelik operasyonlar sonucunda başkent Madrid’de 4, Barselano’da bir ve Murcie’de 2 Kürdün gözaltına alındığı bildirildi.

İspanyol İçişleri Bakanlığı, bu operasyonun Fransız polisi ile ortak yürütüldüğünü ve hedefin Kürtler tarafından toplanan fonlar olduğunu öne sürdü.

FRANSA’DA 16 GÖZALTI

Fransa'nın Bordeaux ve Toulouse kentlerinde bugün eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. "PKK'ye finansman sağlamak için fon toplama teşebbüsü" iddiasıyla anti-terör savcısı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında operasyon yapıldığı belirtildi.

AFP'nin dosyaya yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre 16 kişi gözaltına alındı.  Gözaltıların çoğunun Bordeaux kentinde yaşandığı bildirildi.  Gözaltılara ilişkin soruşturmanın Mart 2012'de başlatıldığı belirtiliyor.

Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) Başkanı Mehmet Ülker de 10’dan fazla kişinin gözaltına alındığını doğrularken, Bordeaux’daki Kürt derneğine de baskın yapıldığını bildirdi.

GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Paris'teki bu operasyon Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretine denk geldi. Davutoğlu bugün Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius’la görüştü.  Daha önceki bazı operasyonlar da Türk ve Fransız yetkililer arasındaki görüşmelerin öncesi veya sonrasında gerçekleşmişti.

Fransa ile Türkiye arasında Ekim 2011'de güvenlik işbirliği anlaşması yapıldı. Bu anlaşma her iki ülke polisine Kürtlere karşı ortak operasyon yapmayı da öngörüyordu. 

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak günü Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez Kürdistan Enformasyon Merkezi'nde infaz edilmişti.

ALMANYA’DA KOVUŞTURMA

Almanya'da ise Karlsruhe Federal Savcılığı, Kürt siyasetçi Abdullah S. hakkında PKK için para topladığı iddiasıyla kovuşturma başlattı. Hamza ismiyle tanınan Kürt siyasetçinin tutuklandığı bildirildi. 27 Nisan 2012'den bu yana tutuklu olan Kürt siyasetçi,  “PKK üyesi” olmak suçlamasıyla tutuklandı.

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde Avrupa'ya yönelik suçlamalarda bulunmuştu. Erdoğan partisinin son grup toplantısında da Almanya'ya seslenerek, "Almanya'daki 408 terör suçlusuyla ilgili talebimiz sudan bahanelerle reddedildi. Bizi her alanda eleştiren AB, artık terörle ilgili muhabbetini sorgulamak zorundadır," demişti. (ANF)